Activistische belegger Ackman gaat voor Oreo-koekjes

Foto Reuters

Wat gebeurde er in de VS terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

Belegger Bill Ackman heeft een belang van 7,5 procent opgebouwd in levensmiddelenbedrijf Mondelez. Die naam zegt je misschien niks. Maar Mondelez is het bedrijf achter de Oreo-, Lu- en Tuc-koekjes. En niet te vergeten achter Côte d’Or, Toblerone en Milka.

Ackman staat bekend als activistische belegger. Hij bemoeit zich dus graag met bedrijven waarin hij investeert. Volgens The Wall Street Journal wil hij dat Mondelez de kosten omlaag brengt omdat de opbrengsten te langzaam groeien. Er wordt druk gespeculeerd over een verkoop van Mondelez aan een concurrent. Een verkoop waar Ackman graag invloed op uitoefent. Wall Street Journal noemt de namen Kraft Heinz en PepsiCo.

Mondelez is een van de grootste voedingsmiddelenbedrijven in de VS, met een jaarlijkse omzet van gemiddeld 7 miljard dollar (6,4 miljard euro). Eerder dit jaar kwam Ackman in het nieuws omdat hij de aandelen van Herbalife manipuleerde. Hij noemt het dieetconcern een piramidespel. Door zijn woorden kelderde de beurswaarde van Herbalife. NRCQ maakte dit profiel van Ackman.

Dit zijn de droomstages in Silicon Valley

De meeste stagiairs zijn al blij als ze meer mogen doen dan koffie halen of kopieren. Maar wie een stageplek in Silicon Valley bemachtigt kan meer verwachten. Business Insider maakte een lijst bijzondere extraatjes die stagiairs bij bedrijven als Facebook, Apple en Microsoft kunnen verwachten.

Facebook
Een voormalig stagiair noemde de Facebook-campus een ‘college camp on steroids’. In verschillende onderzoeken kwam Facebook als nummer één uit de bus als beste stagewerkgever. Er is maar weinig wat stagiairs niet mogen. Ze gaan mee naar talloze events, zijn aanwezig bij de maandelijkse toespraak van Mark Zuckerberg en krijgen de hele dag gratis eten en drinken.

Apple
Apple-stagiairs mogen net als het personeel als eerste nieuwe producten zien. Ook worden ze op kosten van de zaak meegenomen naar muziekevents en etentjes in San Francisco. Er kleeft wel een klein nadeel aan de extraatjes van Apple. Alles moet geheim blijven. Iedere stagiair ondertekent een geheimhoudingsverklaring.

Microsoft
Het meest populaire onderdeel van een stage bij Microsoft is de ‘Intern signature week’. Stagiaires worden naar het hoofdkantoor in Redmond gevlogen en krijgen een week vol trainingen, etentjes, feestjes en outdoor-activiteiten voorgeschoteld. De laatste dag van de week worden de stagiairs naar een geheime plek gebracht. Vorig jaar was dat een concert van Macklemore en Deadmau5 in het hoofdkantoor van Boeing.

De ex van Steve Jobs vroeg hem om 25 miljoen dollar

Ook na de dood van Steve Jobs komen er regelmatig details over zijn privéleven naar buiten. In een brief die Fortune wist te bemachtigen vraagt Chrisann Brennan, Job’s ex-vriendin, om 25 miljoen dollar (23 miljoen euro) voor haar en hun dochter Lisa.

“I have raised our daughter under circumstances that were all together too tough and tougher than they needed to be. Obviously it was all the more confusing and difficult because you had so much money… something is incomplete… I believe that decency and closure can be achieved through money. It is very simple.”

Jobs negeerde dit verzoek. Maanden later begon ze aan een boek over hun relatie dat nooit helemaal is gepubliceerd. Ze gebruikt het om Jobs mee onder druk te zetten. Vanaf hun 17e hadden de twee een knipperlichtrelatie. Toen het stel 23 was raakte Chrisann zwanger van Lisa. Jobs heeft haar nooit officieel erkend maar uiteindelijk wel voor haar studie betaald en haar op andere manieren financieel ondersteund. De in de brief gevraagde 25 miljoen dollar heeft Jobs zijn ex en dochter nooit gegeven.

 

 

    • Annemieke Ruggenberg