Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Zorg

150 boerderijen geïsoleerd in België door uitbraak runder-tbc

In het noorden van België zijn zo’n 150 boerderijen geïsoleerd nadat rundertuberculose was vastgesteld bij een melkveebedrijf in Meeuwen, in Belgisch Limburg. De bedrijven die geblokkeerd zijn hadden contact gehad met de besmette boerderij.

Koeien in de stal
Koeien in de stal Foto ANP / Piroschka van de Wouw

In het noorden van België zijn zo’n 150 boerderijen geïsoleerd nadat rundertuberculose was vastgesteld bij een melkveebedrijf in Meeuwen, in Belgisch Limburg. De bedrijven die geblokkeerd zijn hadden contact gehad met de besmette boerderij.

Dat melden Belgische media op gezag van het Federaal Agentschap van de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV). Het aantal bedrijven dat van de buitenwereld wordt afgesloten kan nog hoger uitvallen. De autoriteiten zijn namelijk nog bezig met het in kaart brengen van boerderijen die contact hebben gehad met de zaak in Meeuwen.

Binnen 30 dagen testen

De getroffen bedrijven bevinden zich voor het merendeel in de Belgische provincie Limburg. Maar ook bij een aantal zaken in Antwerpen, Luik en de rest van het land zijn maatregelen getroffen. De bedrijven moeten binnen 30 dagen hun vee testen op de ziekte. In Meeuwen worden alle runderen geruimd.

België is al tien jaar ‘tuberculosevrij’. Toch komen kleinschalige besmettingen nog wel eens voor in België en andere Europese landen. De ziekte is niet behandelbaar. Runder-tbc is overdraagbaar op mensen, hoewel de kans daarop zeer gering is. De ziekte werd in Nederland al in de jaren ’50 en ’60 van de vorige eeuw uitgeroeid.