Zo zie je de maan nooit

Foto AFP/NASA/NOAA

Hier zie je de dark side of the moon. Een stuk van de maan dat vanaf de aarde nooit zichtbaar is. De maan draait namelijk net zo snel om de aarde als om zijn eigen as. We zien dus altijd overal op aarde dezelfde kant. En niet eerder zagen we de hele achterkant van de maan in één beeld met de aarde.

Maar dit is ook weer niet de allereerste foto van de achterkant van de maan. De Russen fotografeerden de achterkant al in 1959. Toen leerden we dat de achterkant van de maan heel anders is dan de voorkant. Zoals ook een beetje op de foto te zien is, bevat de achterkant van de maan vele kraters. Waarom dat precies is, weten wetenschappers niet. Daar komen we misschien pas achter in 2020, dan is China van plan een landing op de achterkant van de maan te doen. Tot die tijd moeten we het doen met dit mooie plaatje. De foto is trouwens gemaakt door de satelliet DSCOVR. Deze satelliet waarschuwt ons als er zonnestormen op weg zijn naar de aarde. Echt gevaarlijk zijn die niet, maar elektronische apparaten kunnen er behoorlijk van in de war raken.