VS voor het eerst in actie tegen IS vanuit Turkse basis Incirlik

Binnenkort begint een ‘alomvattend’ offensief tegen de jihadisten in Syrië, zegt Turkije.

Voor het eerst zijn Amerikaanse gewapende drones ingezet in Syrië vanuit de Turkse basis Incirlik. Dat heeft het Pentagon gisteren bevestigd. Of de onbemande vliegtuigjes ook in de aanval waren gegaan tegen de Islamitische Staat (IS), bleef onduidelijk. Volgens de Turkse minister van Buitenlandse Zaken, Mevlüt Cavusoglu, begint binnenkort een „alomvattende strijd” tegen IS.

Washington hecht groot belang aan het gebruik van Incirlik, nabij de Zuid-Turkse stad Adana, wegens de relatief korte afstand tot de bolwerken van IS in het noorden van Syrië. Vanuit het Golfgebied, waarvandaan de VS en hun bondgenoten tot dusverre voornamelijk opereerden, was het bijvoorbeeld niet mogelijk gewapende drones in te zetten. In een belangrijke koerswijziging stemde Turkije vorige maand in met gebruik van Incirlik door de VS. Het ging toen ook zelf aanvallen uitvoeren op IS én op de Koerdische PKK, waarmee een moeizaam vredesproces gaande was.

Het is in eerste instantie het doel om de IS-extremisten te verdrijven uit een strook land van 80 kilometer en 40 kilometer diep in het Syrische grensgebied met Turkije, ten gunste van ‘gematigde’ Syrische rebellengroepen. Maar dit plan stuit op verzet van Koerdische bondgenoten, die naburige enclaves in hun macht hebben. Bovendien blijft onduidelijk welke rebellen die bufferzone moeten overnemen. De VS hebben inmiddels 60 rebellen getraind die deel uitmaken van zo’n gematigde groep. Maar een deel van hen is de afgelopen dagen ontvoerd door Al-Nusra, de Syrische Al-Qaeda.

De Syrische minister van Buitenlandse Zaken, Walid al-Moualem, zei gisteren geen bezwaar te hebben tegen de strijd tegen de IS, zolang die met Damascus wordt gecoördineerd. Maar hij zei dat Washington met Damascus contact had opgenomen, en had bezworen dat de gematigde rebellen alleen tegen IS worden gezet en niet tegen het Syrische leger. „Wie tegen de staat vecht, gematigd of ongematigd, is een terrorist.” (NRC)