Vluchtboot kapseist, honderden vermist

Mogelijk veroorzaakten vluchtelingen zelf omslaan van boot.

Opnieuw zijn de opwinding en de blijdschap dat redding nabij leek te zijn, bootvluchtelingen op weg naar Europa fataal geworden. Een vissersboot met honderden mensen aan boord sloeg gisteren om toen twee snelle reddingsboten van een Iers marineschip ernaartoe voeren, waarschijnlijk doordat mensen bovendeks elkaar verdrongen en allemaal aan één kant gingen staan. Er zijn zeker 25 verdronkenen geborgen en 400 mensen konden worden gered, maar volgens opvarenden waren er zes- à zevenhonderd mensen aan boord.

Aan het eind van de ochtend kreeg de Italiaanse kustwacht bericht, via een satelliettelefoon, dat een stalen vissersboot vol bootvluchtelingen aan boord ongeveer vijftien zeemijl voor de kust van Libië in problemen was gekomen. De kustwacht dirigeerde een aantal schepen in de buurt daarnaartoe, waaronder het Ierse marineschip Le Niamh. Dat neemt deel aan de patrouilles van Frontex, bewaker van de buitengrenzen van de Europese Unie.

Toen de Ieren in de buurt kwamen, lieten ze twee snellere reddingsboten neer om alvast vooruit te gaan. Volgens een nog voorlopige reconstructie kapseisde de vissersboot toen doordat te veel mensen aan één kant gingen staan. Kort daarna waren ook boten van Artsen zonder Grenzen (MFS) ter plekke, waaronder de Dignity One.

„Het was een afschuwelijk gezicht’’, volgens een niet ondertekende Italiaanse tweet vanaf de Dignity. „Mensen die zich wanhopig vastklampten aan reddingsvesten, aan de boten, aan wat ze ook maar konden vinden om te proberen zich te redden, te midden van mensen die al dood waren.”

Schepen met de geredde opvarenden zouden in de loop van vandaag aankomen in Palermo. Geredde bootvluchtelingen hebben verteld dat er benedendeks zeker honderd mensen vast zaten. Die plaatsen zijn vaak goedkoper voor de overtocht. Bij eerdere rampen met bootvluchtelingen zijn ook tientallen, soms honderden mensen omgekomen omdat ze benedendeks als ratten in de val zaten toen hun boot omsloeg.

In totaal hebben zeven schepen deelgenomen aan de reddingsactie. Er werd vanmorgen nog gezocht, maar de kans dat nog overlevenden worden gevonden, is klein. In een niet-ondertekende tweet van MSF Sea stond: „We zullen nooit weten hoe veel mensen deze middag door de Middellandse Zee zijn verslonden.’’

    • Marc Leijendekker