Verdachte verdwijning Lisa nog minstens drie maanden vast

De rechtbank in Rotterdam. Foto ANP/Bas Czerwinski

Voor de tweede keer is het voorarrest van de 41-jarige man die wordt verdacht van ontucht met de 13-jarige Lisa uit Spijkenisse verlengd. Het onderzoek naar de omstandigheden van de vermissing van het meisje, dat van donderdag 23 juli tot maandag 27 juli verdween, is nog in volle gang.

Dat maakte de rechter in Rotterdam zojuist bekend. De verdachte, een man uit Koudekerk aan den Rijn, zou al voor de verdwijning van Lisa contact met haar hebben gehad. Vermoedelijk leerden ze elkaar ongeveer twee maanden ervoor kennen via internet. Of de verdachte via een Facebook-account van ene ‘Daniel Jambers’, een vals account dat door Lisa’s vader was ontdekt en een Amerikaanse foto als profielfoto had, contact had met Lisa wordt nog onderzocht.

De politie heeft inmiddels een melding binnen gekregen dat ook een 17-jarig Belgisch meisje mogelijk met dit account contact heeft gehad. De politie onderzoekt nog welke accounts de man allemaal in gebruik had op social media en of er nog andere contacten zijn geweest waarbij mogelijk strafbare feiten hebben plaatsgevonden.

Al eerder veroordeeld

Eerder kwam al naar buiten dat de verdachte al jarenlang online seksuele contacten had met minderjarige meisjes. Hij werd in 2011 veroordeeld tot 204 dagen celstraf voor het via internet verleiden van een 12-jarig meisje tot een afspraak in het zwembad, en het vervaardigen en het bezit van kinderporno.

Lisa verdween op donderdag 23 juli vanaf een bungalowpark in Nieuw-Milligen, waar ze op dat moment logeerde met haar vader. Vier dagen later, op maandag 27 juli, werd Lisa door de politie teruggevonden in een bus die onderweg was naar Rotterdam. Vlak daarna werd de verdachte aangehouden. Sindsdien zit hij vast.

Lees ook in nrc.next: Wat kunnen ouders doen?
    • Sam de Voogt