Laatste The Daily Show met Jon Stewart: zestien jaar in acht filmpjes

Vanavond presenteert Jon Stewart voor het laatst The Daily Show. Zijn uitspraken zijn niet alleen grappig, maar hebben ook altijd een serieuze ondertoon: hij is fervent criticaster van de Amerikaanse media en hun tekortkomingen. Bekijk zestien jaar Stewart in acht filmpjes.

The Daily Show met Jon Stewart, op 28 oktober 2014.
The Daily Show met Jon Stewart, op 28 oktober 2014. Foto Getty Images / Rick Kern

Vanavond is het de laatste keer dat Jon Stewart het satirische nieuwsprogramma The Daily Show presenteert. Op 10 februari kondigde hij, tamelijk onverwachts, aan dat het na bijna zestien jaar mooi geweest vond.

Stewart staat bekend om zijn grappen over andere tv-presentatoren; het neerhalen van zijn collega’s heeft gezorgd voor tal van gedenkwaardige momenten en die behoren tot zijn meest populaire video’s op sociale media. Zijn uitspraken zijn niet alleen grappig, maar hebben ook altijd een serieuze ondertoon: hij is fervent criticus van de Amerikaanse media en hun tekortkomingen.

Hoogtepunten uit zijn carrière

Guus Valk, NRC-correspondent in Washington, schreef in februari:

“Jon Stewart wordt vaak ‘komiek’ genoemd, of ‘satiricus’. Het zijn beschrijvingen die hem geen recht doen. Stewart is de afgelopen jaren een cultureel en politiek fenomeen geworden. Stewart maakt vooral grappen, maar zijn kritiek op politici en mediafiguren maakte van hem een van de belangrijkste commentatoren van deze tijd. Vooral onder jongeren staat hij veel hoger in aanzien dan journalisten van de echte nieuwszenders.”

NRC zet een aantal van zijn meest gedenkwaardige momenten op een rij: hyperkomisch, tragisch of messcherp. En vaak met zijn charismatische en aanstekelijke glimlach.

1. Emotionele uitzending vlak na 9/11

Na de aanslagen van 11 september 2001 begint Stewart de uitzending van zijn programma zo:

“Er is geen andere manier om de show te beginnen dan u te vragen: bent u oké? We bidden dat het goed gaat met u en uw familie.”

Bij 4.10 minuten begint de brok in de keel en even later probeert Stewart uit te leggen waarom hij niet wanhoopt.

2. De CNN-update over Malaysia Airlines

In maart neemt Stewart nieuwszender CNN op de hak, nadat deze een item wijdt aan de verdwijning van vlucht MH370, maar daarin niets nieuws weet te vertellen. Volgens Stewart had CNN duidelijk zendtijd ingeroosterd voor de zaak en vult het bij gebrek aan nieuwe informatie de uitzending met allerlei open deuren, in de trant van “de zee is groot en diep. Het zal moeilijk zijn om het toestel te vinden”.

3. Het interview waar hij met schaamte op terugkijkt

In een interview met de Britse krant The Guardian bekent Stewart dat hij zijn interview met Donald Rumsfeld in 2011 niet zo goed vond gaan. “Ik had moeten doorvragen, maar hij is een meester in het ontwijken van een vraag”, zei hij tegen The Guardian.

4. Gaat de rassenkwestie in de Verenigde Staten ooit veranderen?
Na de schietpartij in Charlston afgelopen juni, waarbij negen Afro-Amerikaanse kerkgangers werden doodgeschoten, zei Stewart:

“We hebben in de Verenigde Staten een gapende raciale wond die maar niet wil helen. Tegelijkertijd doen we alsof de kwestie niet bestaat. Toch ben ik ervan overtuigd dat door het probleem te erkennen, en door het te zíén, dat we er nog steeds niets aan gaan doen.”

5. Prince Charles met Stephen Colbert

Stewart roept regelmatig de hulp in van “correspondenten”. In onderstaand filmpje mag komiek Stephen Colbert “vanuit Londen” uitleggen hoe het zit met een schandaal rond Prins Charles, die wordt verdacht van een “gay experience”. Colbert wil geen details over de zaak geven, maar insinueert wel van alles. Als hij rustig een banaan begint te pellen en deze vrijwel in een keer in zijn mond stopt, komen beide heren niet meer bij van het lachen.

6. De haat-liefdeverhouding met Fox News

Fox News is regelmatig het slachtoffer van Stewarts grappen. In dit filmpje een van de hoogtepunten in die reeks, als Stewart praat over de manier waarop Fox het nieuws rondom Ferguson brengt, na de verschijning van het rapport van het Ministerie van Justitie over het optreden van agent Darren Wilson.

7. Stewart kon behoorlijk fel zijn

Stewart kon zijn gasten fileren, als hij dat wilde. Een voorbeeld van zo’n kritisch interview is het gesprek met Judith Miller, ex-onderzoeksjournalist van de New York Times, over de Irakoorlog. Volgens Stewart heeft Miller met haar verhalen in de krant bijgedragen aan de verkeerde beslissing van de invasie.

Bekijk het hele interview in twee delen:

8. De innige band tussen president Obama en Stewart

In 2010 kwam er voor het eerst een president langs in The Daily Show. President Barack Obama vertelde over de campagneleus ‘Yes we can’. Stewart is fan, maar kon ook kritisch zijn. Zo zei hij dat hij die campagnebelofte maar “timide” nageleefd vond. Stewart suggereert een aanpassing van de slogan, voor een volgende keer: “Yes we can, under the right circumstances“.

Bekijk hieronder deel 1 van het interview:

Het hele interview met Obama zien? Bekijk deel 2 en deel 3.

(Met medewerking van Frank Huiskamp.)