Achterkant van de maan

Foto AFP/NASA/NDAA

De dark side of the moon, het vanaf de aarde onzichtbare deel van de maan, is nu samen met de aarde gefotografeerd door de Amerikaanse satelliet DSCOVR. Niet eerder was de achterkant van de maan zo mooi in één beeld met de aarde te zien. De EPOXI-sonde maakte in 2008 al wel eens foto’s met lagere resolutie en met een halve maan en een ‘halve aarde’. Van de maan is op aarde altijd dezelfde kant te zien. De mensheid zag de achterkant voor het eerst in 1959, op foto’s van de Russische maansonde Loena 3. Op de ‘dark side’ bleken nauwelijks de grote lavavlaktes te zien, de ‘zeeën’. DSCOVR registreert de zonnewind en draait om de zon, op 1,5 miljoen kilometer van de aarde, waar de zwaartekracht van de zon en van de aarde in evenwicht zijn: het ‘Lagrangepunt L1’. (NRC)