Russen krijgen 1,1 miljard terug voor Franse marineschepen

Rusland krijgt 1,1 miljard euro terug voor de twee in Frankrijk vervaardigde marineschepen, waarvan de levering door de handelssancties tegen de Russen werd geannuleerd. Dat schrijft de Russische krant Kommersant.

Een van de twee schepen, de Vladivostok, was al af en ligt momenteel in de werf in St. Nazaire.
Een van de twee schepen, de Vladivostok, was al af en ligt momenteel in de werf in St. Nazaire. Foto: AFP / Jean-Sebastien Evrard

Rusland krijgt 1,163 miljard euro terug voor de twee in Frankrijk vervaardigde marineschepen, waarvan de levering door de handelssancties tegen de Russen werd geannuleerd. Dat schrijft de Russische krant Kommersant.

Eerder vandaag vertelde de Franse minister van Defensie Jean-Yves Le Drian op radiozender RTL dat het bedrag “lager is dan 1,2 miljard euro”.

“De Russen krijgen elke euro terug die ze hebben geïnvesteerd in deze schepen.”

De contracten voor de bouw van de helikopterplatformschepen hadden een waarde van 1,2 miljard euro, en de levering zou daarmee de grootste wapenlevering zijn geworden van een NAVO-land aan Rusland. Frankrijk annuleerde de levering echter vorig jaar, onder grote druk van andere NAVO-landen nadat Rusland de Krim was binnengevallen.

Sindsdien onderhandelden de Fransen en de Russen over de afhandeling. De Fransen waren in eerste instantie bereid om 785 miljoen euro terug te betalen. De Russen wilden ongeveer 1,16 miljard euro hebben, omdat het land ook al had geïnvesteerd in trainingen voor de bemanning van het schip.

Gisteren bevestigden de regeringen van Frankrijk en Rusland dat er een overeenkomst is gesloten over het geannuleerde contract. Alle geïnstalleerde Russische apparatuur wordt weer van de schepen gehaald, en als dat is gebeurd staat het de Fransen vrij om het schip door te verkopen.

Beslagleggingen

Een van de grootste hobbels in de onderhandelingen tussen Frankrijk en Rusland was de wijze van terugbetaling. Rusland was bang dat de aandeelhouders van het na 2003 geconfisqueerde olieconcern Yukos beslag zouden leggen op de 1,1 miljard euro.

Een jaar geleden heeft een arbitragehof in Den Haag bepaald dat de Russische staat een compensatie van 50 miljard dollar moet betalen. Moskou weigert dat. Sindsdien doen de aandeelhouders van Yukos pogingen om her en der beslag te leggen op bezittingen van Rusland. Volgens Kommersant eiste de Russische regering garanties van Parijs om dat te voorkomen.

    • Eva Smal