Cosby moet verklaring onder ede geven in zaak vermeend slachtoffer

Bill Cosby wordt gedwongen onder ede een verklaring af te leggen over beschuldigingen van seksueel misbruik.

Cosby tijdens een interview met het Smithsonian National Museum of African Art in Washington. Foto AP / Evan Vucci

De van seksueel misbruik verdachte acteur Bill Cosby moet van een Amerikaanse rechter een verklaring onder ede geven in een rechtszaak tegen hem. De 78-jarige acteur moet voorkomen in een zaak van een nu 50-jarige vrouw die hem in Los Angeles heeft aangeklaagd voor seksueel misbruik in de Playboy Mansion toen zij 15 jaar was, blijkt volgens persbureau Reuters uit rechtbankdocumenten die openbaar zijn gemaakt.

Verschillende vrouwen hebben aangegeven dat Cosby hen drogeerde en seksueel misbruikte. Kortgeleden kwam persbureau AP met nieuws dat Cosby in 2005 onder ede heeft verklaard dat hij in ten minste één geval een slaapmiddel (Methaqualon, inmiddels verboden) had gebruikt om een vrouw het bed in te krijgen. Onderdeel van de schikking die op die rechtszaak volgde, was dat dat zijn verklaringen niet naar buiten zouden komen.

Het begint bij een komiek

Tot 16 oktober vorig jaar was het stil rondom de acteur. Toen beklaagde standup-comedian Hannibal Buress zich over hem. Tijdens een optreden in Cosby’s geboorteplaats Philadelphia heeft hij het over het “zelfgenoegzame oude-zwarte-man-typetje” dat denkt dat hij “neerbuigend kan doen” tegen andere zwarten, alleen maar omdat hij in een succesvolle sitcom speelde. “Ja, maar jij verkracht vrouwen, Bill Cosby.”

Mediaredacteur Peter Zantingh reconstrueerde voor NRC Handelsblad wat er daarna gebeurde:

Buress zegt daarna dat mensen bij eerdere shows dachten dat hij dat verzon. “Maar google na de show maar eens ‘Bill Cosby rape’.”

Een jongen in het publiek filmt, een dag later staan de YouTube-beelden op de website van een tijdschrift uit Philadelphia en in de dagen erna worden ze duizenden keren gedeeld op Twitter en Facebook.

Hoogstwaarschijnlijk aangemoedigd door de hernieuwde aandacht voor hun zaak (en door elkaar) meldt ineens de ene na de andere vrouw zich als slachtoffer. In november zijn dat er maar liefst 15; tussen december en februari komen er nog eens 21 bij. Samen met de paar die zich het vorige decennium al lieten horen, zijn er nu ruim veertig vrouwen die openlijk zeggen dat ze slachtoffer zijn geworden van Cosby. Ook al is erg onzeker of hij er nog voor gestraft kan worden, omdat de beschuldigingen van te lang geleden zijn.

Tegen de komiek loopt in Los Angeles een strafrechterlijk onderzoek naar meervoudig seksueel misbruik. Het Amerikaanse tijdschrift New York Magazine zette vorige maand 35 vrouwen op zijn cover, die claimen seksueel misbruikt te zijn door Cosby. De andere elf vermeende slachtoffers wilden niet meewerken aan de productie. Onder de vrouwen zijn voormalig modellen Janice Dickinson en Beverly Johnson. De lege stoel symboliseert slachtoffers die nog geen aangifte hebben gedaan. De productie bestaat uit individuele verhalen, persoonlijke getuigenissen, portretfoto’s en video’s.

Lees ook: Het Grote Verhaal over Cosby - 35 vrouwen kijken Cosby aan
    • Laura Klompenhouwer