Allemaal familie

None

In deze nieuwe serie van omroep WNL, gepresenteerd door zakenman John Fentener van Vlissingen, worden verschillende familiebedrijven geportretteerd. De reeks begint in Kampen, waar de familie Van der Sluis de laatste sigarenfabriek van de stad runt (ooit stonden er zo’n honderd). Binet Brasser-Van der Sluis en haar zwager Thomas Klaphake hebben de leiding over de fabriek, die al meerdere generaties in de familie zit. Er rollen jaarlijks vier miljoen sigaren uit de fabriek. Maar de toekomst is onzeker en daarom verkoopt het bedrijf tegenwoordig ook koffie en thee. De Volendamse gebroeders Molenaar zijn ook bezig met de toekomst. Kleine Jan, Grote Jan en Sijmen hebben een goedlopende vishandel in de Amsterdamse wijk Bos en Lommer. Ze doen het werk al vijftig jaar. Opvolgers hebben ze nog niet; tot nu toe staat de volgende generatie niet te springen om de zaak over te nemen. Kleine Jan, die vis inkoopt voor de zaak, begrijpt dat wel. Het is keihard werken. Als zoon Robert langskomt in de winkel: „Ik geef hem gelijk hoor. Wij hebben gewoon geen mooi leven. Dat is niet om zielig te doen, maar wel een feit.”

Thijs Schrik