Pfizer in VK beschuldigd van manipulatie medicijnprijs

Foto: AP / Mark Lennihan

Pfizer wordt er door de Britse markttoezichthouder CMA van beschuldigd de prijs van een epilepsiemedicijn te hebben gemanipuleerd. Hierdoor zou de prijs meer dan 25 keer hoger zijn uitgevallen.

Als de CMA weet te bewijzen dat Pfizer samen met Flynn Pharma de Britse en Europese kartelwetgeving heeft overtreden, kan Pfizer een boete krijgen van maximaal tien procent van de wereldwijde omzet. Het bedrijf boekte in 2014 een omzet van omgerekend 45 miljard euro.

50 in plaats van 2,3 miljoen

De zaak draait om een medicijn dat Pfizer tot september 2012 zelf maakte onder merknaam Epanutin. In die maand verkocht het in de Verenigde Staten gevestigde bedrijf de rechten voor de verkoop aan Flynn.

De Britse National Health Service (NHS) was vervolgens veel meer kwijt aan het medicijn. Voor de circa 50.000 gebruikers was de rekening voor september 2012 ongeveer 2,3 miljoen pond (3,3 miljoen euro) per jaar. In 2013 moest 50 miljoen pond worden betaald, in 2014 40 miljoen pond. Volgens de CMA vroeg Pfizer 8 tot 17 keer meer aan Flynn voor het medicijn. Dat bedrijf rekende vervolgens 25 tot 27 keer meer aan consumenten.

Speciale verantwoordelijkheid

De CMA neemt de zaak hoop op omdat zo veel mensen afhankelijk zijn van het medicijn. De directeur van de CMA, Ann Pope:

“Hoewel bedrijven in het algemeen vrij zijn om hun prijs vast te stellen, hebben bedrijven met een dominante positie een speciale verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat hun gedrag echte concurrentie niet bemoeilijkt en dat hun prijzen niet excessief en oneerlijk zijn.”

Pfizer en Flynn mogen nu reageren op beschuldigingen. Tegenover Reuters heeft Pfizer laten weten “volledig mee te werken” met het onderzoek van de Britse kartelwaakhond. De verkoop aan Flynn in 2012 heeft er voor gezorgd dat Pfizer het medicijn kon blijven maken, stelt het bedrijf. De directeur van het Britse Flynn laat weten “zich fel te gaan verdedigen” tegen de beschuldigingen. Volgens Flynn is het medicijn “concurrerend” geprijsd.

Pfizer lag vorig jaar ook al onder vuur in Groot-Brittannië. Het Amerikaanse bedrijf staakte toen de pogingen om de Britse concurrent AstraZeneca over te nemen. De Amerikanen werden ervan beschuldigd de concurrent louter om belastingvoordelen te willen overnemen.

Lees de analyse van de mislukte deal in 2014 van NRC-correspondent Titia Ketelaar: Pfizer onderschatte weerstand
    • Eva Smal