Overeenstemming tussen NS en ontslagen Huges: 175.000 euro vergoeding

Timo Huges, voormalig president-directeur NS, tijdens de hoorzitting over concessieverlening in het openbaar vervoer in april. Foto: ANP / KOEN VAN WEEL

De NS en Timo Huges zijn het eens geworden over de afwikkeling van het ontslag van de voormalige topman van het spoorbedrijf. Huges krijgt in totaal 175.000 euro bruto mee. Hij ziet wel af van zijn bonus over 2014.

Dat meldt de NS zojuist in een persbericht en wordt bevestigd door Huges’ advocaat en het ministerie van Financiën.

Huges wilde via de rechter 179.000 euro bedingen van zijn voormalige werkgever. Minister Jeroen Dijsselbloem (PvdA) had eerder in de Tweede Kamer nog gezegd dat van een ontslagvergoeding voor de voormalige topman van het staatsbedrijf “wat hem betreft geen sprake kon zijn”. Hij schrijft vandaag aan de Kamer dat hij geen gestand heeft kunnen doen aan die belofte “gezien het verloop van het ontslag”.

Zes maanden mee

Huges en NS steggelden over zijn ontslagvergoeding omdat er onduidelijkheid was over wanneer hij nu precies was ontslagen. Volgens Dijsselbloem was het ontslag officieel per 5 juni, nadat de raad van commissarissen van NS en Dijsselbloem hun vertrouwen in hem hadden opgezegd. Volgens Huges was zijn ontslag pas officieel toen dat tijdens de aandeelhoudersvergadering op 10 juli was bekrachtigd.

De NS en Huges hebben nu “in goed overleg” afgesproken dat de topman inderdaad pas officieel ontslagen is tijdens die aandeelhoudersvergadering. Dijsselbloem stelt in zijn Kamerbrief dat “de heer Huges een sterke positie in gerechtelijke procedures” had:

“Tot mijn spijt heb ik dan ook moeten concluderen dat het, gegeven het verloop van de ontslagprocedure, niet houdbaar is dat de heer Huges geen enkele vergoeding ontvangt.”

Afgesproken is dat Huges zijn salaris over geheel juli ontvangt, plus een ontslagvergoeding gelijk aan zes maanden salaris. Huges had volgens zijn contract recht op een ontslagvergoeding van een jaar aan salaris, maar daar ziet hij vrijwillig van af.

Geen bonus

Huges kon verder aanspraak maken op een bonus van 75.250 euro vanwege de prestaties van de NS over 2014. Ook daar ziet Huges nu dus vanaf.

Die bonus lag zeer gevoelig, omdat later bleek dat de NS dat jaar betrokken was geraakt bij fraude rond de aanbesteding van het openbaar vervoer in Limburg. De NS is hiervoor door de rechter aansprakelijk gesteld, na klachten van concurrent Veolia. De fraudezaak was de reden achter het vertrek van Huges.

Gelijk aan geëiste bedrag

CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt vindt dat de staat met de betaling van een vertrekvergoeding aan Huges “een slecht voorbeeld geeft”.

“Er is sprake geweest van malversaties en door slordigheid van de staat wordt er toch een vertrekvergoeding betaald.”

Volgens Omtzigt is het opmerkelijk dat Huges uitbetaling van drie maanden opzegtermijn bij de rechter eiste, en dat in het akkoord nu sprake is van zes maanden. Het bedrag van 175.000 euro komt daardoor vrijwel overeen met de drie maanden salaris, plus met de bonus van 2014 en uitbetaling van vakantiedagen, waar Financiën in eerste instantie juist niet aan wilde. Omtzigt:

“Ik denk dat de heer Huges minder geïnteresseerd was in de opbouw van het bedrag.”

Richten op toekomst

Door de schikking is de rechtszaak tussen NS en Huges nu van de baan. Volgens de voorzitter van de raad van commissarissen van NS, Truze Lodder, kan het spoorbedrijf zich hierdoor weer concentreren “op de kerntaken”:

“Met deze oplossing worden langdurige en kostbare juridische procedures over de afwikkeling van de arbeidsovereenkomst met Huges voorkomen en kunnen partijen zich richten op de toekomst.”

Huges laat via zijn advocaat weten tevreden te zijn met de afwikkeling:

“Het is voor de aandeelhouder, NS en mijzelf goed dat we tot een schikking zijn gekomen waarbij iedereen water bij de wijn heeft gedaan.”

    • Eva Smal