Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

OM heeft spijt van ‘grote woorden’ in Valkenburgse zedenzaak

Een appartement van Hotel Botterweck waar mogelijk het 16-jarig meisje seks met de mannen gehad zou hebben door toedoen van een loverboy.
Een appartement van Hotel Botterweck waar mogelijk het 16-jarig meisje seks met de mannen gehad zou hebben door toedoen van een loverboy. Foto: ANP / Piroscka van de Wouw

Het Openbaar Ministerie betreurt dat er tijdens de eerste zitting in de Valkenburgse zedenzaak is gezegd dat de verdachte mannen “een bezoek van de politie konden verwachten”. Dat zegt Roger Bos, de hoofdofficier van het parket Limburg, in een interview met de Limburgs media.

In de zedenzaak werden tientallen mannen verdacht van seks met een minderjarig meisje in een hotel in Valkenburg. De politie kwam hen op het spoor door telefoonnummers in het toestel van de pooier van het meisje en gebruikte condooms in de hotelkamer.

Tijdens de pro-formazitting in januari zei de zaaksofficier in een discussie met de advocaat van de hoofdverdachte, ‘loverboy’ Armin A., dat de politie die verdachten zou gaan bezoeken:

“Dat het gevolgen kan hebben voor hun huwelijk of relatie, daar zit ik niet mee. Deze mannen hadden seks met een minderjarige. Ik ga ze niet helpen dat geheim te houden.”

Bos vindt achteraf dat dat “te grote woorden” waren. Hij vindt dat het taalgebruik “niet bij het Openbaar Ministerie past”. Tegen De Limburger en het Limburgs Dagblad zegt hij daarover al een “stevig gesprek” met de zaaksofficier te hebben gehad:

“Het probleem is dat die woorden zijn blijven resoneren in de media en voor een bepaalde dynamiek hebben gezorgd. Misschien had het OM er eerder afstand van moeten nemen, al weet ik niet of dat verder wat uitgemaakt had.”

Zelfmoord

Het OM kreeg al meteen veel kritiek op de uitspraak. Twee als verdachte aangemerkte mannen pleegden zelfmoord. Advocaten van de verdachten legden daarop een link met de uitspraken van het OM.

Het OM heeft het verband steeds van de hand gewezen. De opmerking van de zaaksofficier “was verkeerd uitgelegd” en de verdachten zouden “zoals gebruikelijk” eerst worden gebeld, werd destijds verklaard.

Hoofdofficier Bos benadrukt nu opnieuw dat er “geen causaal verband” is tussen de felle woorden en de twee zelfmoorden.

“Absoluut niet. Dat bestrijd ik ten zeerste. Het is verschrikkelijk wat er gebeurd is. Maar dit gaat over schuld en schaamte over eigen gedrag, niet over uitspraken van een zaaksofficier.”

Celstraf en taakstraf

Het OM vervolgde uiteindelijk 25 van de in eerste instantie 80 verdachte mannen. Vorige maand kregen 24 van hen straffen opgelegd. Drie mannen kregen een paar maanden celstraf, de rest kreeg één dag cel en een taakstraf. Het OM gaat tegen de uitspraken in beroep, omdat die geen recht zouden doen aan de bescherming van minderjarigen in zedendelicten.