Nog één keer Jon Stewart live zien

In New York vechten fans om de laatste kaartjes voor The Daily Show. „Jon hoort bij mijn avondritueel.”

Hoe kom je binnen bij opnames van The Daily Show in New York? Stap één is het reserveren van een kaartje. Stap twee is je gereserveerde kaartje op de dag van de show om half drie ’s middags ophalen. Klinkt eenvoudig. Is het niet.

Om half drie staat er een rij van mensen mét reserveringen die langer is dan het aantal zitplekken in de studio (dit om lege plekken op de tribunes te voorkomen). Wie binnen wil komen, moet vroeg zijn. Zeker in de laatste week dat Jon Stewart achter het bureau zit.

Mikey Paul (24) en zijn vriendin Shelbey Ward (21) staan daarom al sinds half twaalf bij de studio op 733 11th Avenue in Manhattans Hell’s Kitchen. Dat na een busrit van 15 uur vanuit Canada. „Ik dacht altijd dat ik nog jaren de tijd zou hebben”, zegt Paul. „Jon hoort bij mijn avondritueel. Hij vertelt me al sinds m’n veertiende wat ik moet weten over de wereld. Ik moest hem minstens één keer live zien.”

Dus boekte Paul bustickets naar New York nog voordat het was gelukt kaartjes te reserveren. Pas daags vóór de opname, na uren op de refreshknop klikken, wist zijn vriendin er twee te bemachtigen. „Ook zonder kaartjes was ik hier gaan staan”, zegt hij. „Al vermoed ik dat ik dan niet was binnengekomen.”

Ondanks hun vroege komst (online wordt geadviseerd rond half één bij de studio te zijn), staan Paul en Ward halverwege de rij die zich als een slang om het gebouw heeft gevormd. Helemaal vooraan staat Kissandra Roberts (28). Zij vertrok om half één ’s ochtends uit Rochester, een stad in de staat New York op zo’n 6 uur rijden van Manhattan. Om 7 uur stond ze als eerste voor de studiodeur. „Al tien jaar lang kijk ik iedere avond naar Jon”, zegt ze. „Ik wilde hem heel graag een laatste keer in het echt zien.”

Om iets na half drie gaat de deur open. Roberts krijgt een geel briefje met daarop een 1. „Zorg dat je om half vijf terug bent”, zegt een medewerkster met een klembord. Roberts wurmt zicht opgetogen uit de rij. „Hoe laat was je hier?” vraagt een vrouw die aan het einde van de rij staat en nog zeker een half uur moet wachten voor ze weet of zij ook binnenkomt. Roberts’ antwoord krijgt van haar een ‘nice’ en twee opgestoken duimen. Wie Jon Stewart wil zien, moet er iets voor over hebben.

    • Anke Meijer