NJO jazzt op Veluwse heide

Een imponerende betonnen kathedraal in art deco stijl, midden op de heide: Radio Kootwijk is de populairste locatie van de Gelderse NJO Muziekzomer. Mede dankzij deze publiekstrekker kan het sympathieke festival voor jong talent dit jaar liefst drie orkestprojecten formeren.

Trombonist Sebastiaan Kemner is young artist in residence. Een beetje willekeurig echter lijkt de beslissing om, na het conflict met Rob Zuidam vorig jaar, nu voor het eerst geen huiscomponist aan te stellen. Al past die keuze in een meer multidisciplinaire festivalkoers, waarvan ook de stomende Summer Hummer door NJ(J)O Metropole in Radio Kootwijk getuigde.

Dit project bracht het fantastische Nederlands Jeugd Jazz Orkest voor het eerst samen met ruim veertig klassiek geschoolde internationale muziekstudenten. Dat zij achter de bigband waren opgesteld, bleek veelzeggend: ze waren in de aanstekelijke muziek van (en geleid door) Martin Fondse vooral sfeervolle opvulling. Zo sloten de mysterieuze strijkersflageoletten in Fondses Luz mooi aan bij het avondlicht dat door de ramen gleed.

Iets substantiëler was de totaalklank in de doorwrochte werken van Steffen Schorn, die zich soms op het drukke kruispunt van jazz en modern klassiek waagde. Een echte dirigent kan het enorme ensemble nog strakker trekken. Nu imponeerden alvast de anarchistische climaxen, en de intense solo’s op saxofoon, trombone en piano.

    • Floris Don