Nieuwe president Polen beëdigd - wil stevige NAVO-aanwezigheid

De 43-jarige Andrzej Duda is beëdigd als nieuwe president van Polen. Hij wil zijn verkiezingsbeloften gaan waarmaken en onder meer de pensioengerechtige leeftijd verlagen. Vandaag noemt hij ook een harde NAVO-aanwezigheid in Polen, met legerbases.

De ceremonie waarbij Andrzej Duda (m) wordt beëdigd als president van Polen. Links van hem zijn vrouw Agata Kornhauser-Duda.
De ceremonie waarbij Andrzej Duda (m) wordt beëdigd als president van Polen. Links van hem zijn vrouw Agata Kornhauser-Duda. Foto EPA / Bartlomiej Zborowski

De 43-jarige Andrzej Duda is beëdigd als nieuwe president van Polen. Dat meldt persbureau Reuters.

Duda is de zesde president van het land sinds de val van het communisme in 1989. De conservatieve advocaat won in mei verrassend en met een minimaal verschil van zittend president Bronislaw Komorowski, die de steun had van regeringspartij Burgerforum.

Verkiezingsbeloften behouden

Duda beloofde in de aanloop naar de verkiezingen onder meer de verhoging van de pensioengerechtigde leeftijd terug te draaien, hogere belastingvrije inkomens en meer kinderbijslag. Hij werd in de verkiezingen gesteund door de conservatieve oppositiepartij Recht en Gerechtigheid (PiS).

Tijdens zijn toespraak bij zijn beëdiging vandaag herhaalt hij zijn plan om de gerechtigde pensioenleeftijd te verlagen. Duda belooft ook opnieuw dat hij gaat zorgen voor hogere belastingvrije inkomens. Over buitenlands beleid zei hij:

“Ons buitenlands beleid heeft geen revolutionaire wijzigingen nodig, slechts een paar aanpassingen volstaan. We moeten de nationale veiligheid beter garanderen en zorgen voor een stevigere NAVO-aanwezigheid in ons land.”

Polen willen loonsverhoging

In Polen heeft de premier de meeste macht, maar de president staat aan het hoofd van het leger, heeft een stem in buitenlands beleid en de macht om een wetsvoorstel in te dienen of een veto tegen een wetsvoorstel uit te spreken.

De overwinning van Duda kan een voorbode zijn van een verkiezingsnederlaag van het Burgerplatform (PO), dat al sinds 2007 aan de macht is. Uit peilingen blijkt dat de conservatieve oppositie aan populariteit heeft gewonnen. Het zou sommige Polen dwarszitten dat de loonsverhogingen achterblijven bij de economische groei.

De uitslag in mei was een grote klap voor het PO van de zittend president op dat moment: Bronislaw Komorowski. Diens partij was de laatste acht jaar aan de macht in Polen. De 43-jarige Duda verraste bij de eerste ronde door 34,8 procent van alle stemmen te behalen. Dat was meer dan Komorowski, die toen goed was voor 33,8 procent.

    • Carlijn Vis