Nationale Politie huurt topadvocaten in voor schietende agenten

De Nationale Politie wil een poule met gespecialiseerde advocaten samenstellen om politieagenten bij te staan wanneer die na een schietincident als verdachte worden aangemerkt. “Ik wil dat ze snappen wat het is om te schieten”, zegt korpschef Gerard Bouman.

Politieactie in Amsterdam-West, in juli.
Politieactie in Amsterdam-West, in juli. Foto ANP / Evert Elzinga

De Nationale Politie wil een poule met gespecialiseerde advocaten samenstellen die piketdiensten draaien voor het geval een politieagent als verdachte wordt aangemerkt in een schietincident.

Het gaat om een team van 20 tot 25 topadvocaten. Het korps wil dat “verdachte agenten” de beste juridische hulp krijgen die er is. Dat zegt korpschef Gerard Bouman vandaag in het AD.

Juridische bijstand valt tot nu toe vaak tegen

Aanleiding voor Bouman is dat hij niet altijd tevreden is over de juridische bijstand die een aantal agenten de afgelopen jaren kreeg. Zo heeft de advocaat die agent Ronald V. bijstond “steken laten vallen”, zegt Bouman. De agent uit Kerkrade kreeg vorige maand twee jaar cel voor het neerschieten van een man.

De korpschef wil nu dat er een groep goede advocaten klaarstaat voor het geval er weer een agent voor de rechter moet verschijnen. Doordat ze piketdiensten gaan draaien, kunnen ze direct worden opgeroepen. De kosten voor de nieuwe opzet van de juridische bijstand zijn volledig voor rekening van de Nationale Politie.

De advocaten worden intern geschoold: ze gaan meelopen met agenten en krijgen ook schiettraining. Bouman:

“Ik wil dat ze snappen wat het is om te schieten, wat het is om in een split second te moeten beslissen.”

    • Carlijn Vis