Met een hogesnelheidstrein door de Indonesische rijstvelden scheuren

Foto iStock

Wat gebeurde er in Azië terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

Mooi landschap dat helaas langzaam aan je voorbijtrekt. Zo zou je een ervaring in een Indonesische trein kunnen beschrijven. Maar daar moet verandering in komen. Indonesië wil Jakarta en Bandung, twee miljoenensteden op het eiland Java, met elkaar verbinden met een hogesnelheidslijn. China en Japan strijden om het contract om de spoorweg aan te mogen leggen, schrijft The Jakarta Globe.

Japan heeft net een aantrekkelijk aanbod gedaan. De Japanse overheid is bereid driekwart van de kosten (3,3 miljard dollar) van de aanleg te financieren, zodat Japanse bedrijven kunnen profiteren. Japan belooft dat de 180 kilometer tussen de twee steden in 36 minuten afgelegd kan worden.

Het is nu aan China om een mogelijk tegenbod uit te brengen. Indonesische experts zeggen dat een samenwerking met China mogelijk beter is op de lange termijn omdat de handelsbelangen tussen Indonesië en China de komende jaren belangrijker zullen worden.

Saoedi-Arabië moet geld ophalen door lage olieprijs

De kapitaalmarkt? Die had Saoedi-Arabië jarenlang niet nodig. Als het koninkrijk geld nodig had om de overheidsfinanciën te financieren gebruikte het land wat oliedollars. Nu de olieprijs fors gedaald is, moet Saoedi-Arabië als een gewoon land obligaties uitschrijven om geld op te halen. Dat bericht de Financial Times.

Dit jaar wil het land 27 miljard dollar op de internationale kapitaalmarkten ophalen. Het is de eerste keer sinds 2007 dat het land een obligatie uitschrijft.

Twintig miljoen Chinezen stoppen met beleggen

Gezien de oplopende verliezen is het een logische stap: wegwezen. Dat deden vorige maand twintig miljoen Chinese particuliere beleggers. Meer Chinezen dan Nederland inwoners telt stopten vorige maand met het handelen in aandelen. Dat schrijft The Wall Street Journal vandaag.

Door de heftige koersdaling beseffen Chinezen dat de beurs geen plek is waar gegarandeerd geld verdiend wordt. Toch verwacht The Wall Street Journal dat Chinezen massaal blijven beleggen. Vastgoed is te duur en spaarrekeningen leveren te weinig rendement op. De beurs blijft dus een aantrekkelijke plek om geld te stallen.

    • Melle Garschagen