Maleisië: vleugelstuk is zeker van vlucht MH370

Het onderdeel van een vliegtuigvleugel dat vorige week is gevonden op het Franse eiland Réunion, nabij Madagascar, is inderdaad afkomstig van vlucht MH370, de Boeing 777 die op 8 maart 2014 spoorloos verdween op weg van Kuala Lumpur naar Beijing. Dat heeft de Maleisische premier Najib Razak in een nachtelijke persconferentie bekendgemaakt. „We hebben nu fysiek bewijs dat vlucht MH370 op tragische wijze ten einde kwam in het zuidelijke deel van de Indische Oceaan. Hoe tragisch en pijnlijk ook, dit is een vorm van zekerheid voor de families en geliefden van de 239 inzittenden aan boord van MH370”, zei Najib.

Onderzoekers in Toulouse die het brokstuk momenteel analyseren waren minder stellig dan de Maleisische premier. Ze erkennen dat de kans enorm groot is dat het onderdeel inderdaad van MH370 is. Maar die conclusie „moet worden bevestigd door complementaire analyses die morgen zullen beginnen”, aldus de Franse openbaar aanklager Serge Mackowiak op een persconferentie in Parijs.

Het is onduidelijk waarom de conclusies van de Fransen en Najib verschillen. Mogelijk wil Najib de aandacht afleiden van de corruptieaffaires waarin hij is verwikkeld. Mogelijk baseert hij zich op het feit dat er maar één Boeing 777 ooit boven zee verloren is gegaan, zodat het onderdeel wel van de MH370 móét zijn. In Maleisië en China waren nabestaanden boos over het verschil van inzicht.