‘Opnieuw brokstukken gevonden’ - Fransen weten van niets

Bao Lanfang, wier zoon, schoondochter en kleindochter aan boord zaten, bij het kantoor van Malaysia Airlines in Beijing. Foto Reuters / Jason Lee

Een Maleisisch zoekteam heeft op het Franse eiland Réunion opnieuw vliegtuigonderdelen gevonden. Het gaat onder meer om een vliegtuigraam en stukken aluminium, heeft transportminister Liow Tiong Lai volgens persbureau AP aangekondigd tijdens een persconferentie. Uit onderzoek moet blijken of het gaat om onderdelen van de vermiste vlucht MH370.

Update 14.11: Niets gemeld

De Franse autoriteiten hebben aan persbureaus AP en AFP laten weten dat ze niets weten van nieuwe gevonden brokstukken. Als die gevonden zijn, is Frankrijk - dat het onderzoek naar de aangespoelde voorwerpen leidt - daar niet van op de hoogte gesteld. Dit staat haaks op de woorden van de Maleisische transportminister. Die zei namelijk dat de spullen zijn overgedragen.

Premier Najib Razak kondigde gisteren aan dat het op het eiland in de Indische Oceaan gevonden stuk vleugel afkomstig is van het Maleisische vliegtuig. Dit tot frustratie van nabestaanden, die het nieuws niet durven geloven totdat er stoffelijk overschot is geborgen. Sommigen protesteerden vandaag bij het kantoor van Malaysia Airlines in Beijing. “Vind de passagiers. We zijn bang dat de brokstukken vervalst kunnen zijn”, zei een Chinese nabestaande tegen persbureau Reuters.

Twitter avatar NajibRazak Mohd Najib Tun Razak An int team of experts hv conclusively confirmed tt the aircraft debris found on Reunion Island is indeed frm MH370 https://t.co/UwRsK1zdA2
Twitter avatar liowtionglai Liow Tiong Lai It is with a heavy heart we confirm based on verification of international experts that d flaperon is from #MH370 http://t.co/lQ5GL0dNGu

De Franse en Australische autoriteiten zijn voorzichtiger met definitieve uitlatingen over de herkomst van de gevonden onderdelen. Functionarissen in Frankrijk - waar het wrakstuk wordt onderzocht - willen alleen zeggen dat er “sterke aanwijzingen” zijn dat de flaperon afkomstig is van het toestel van Malaysia Airlines. Ze hopen vandaag meer duidelijkheid te kunnen geven.

De Boeing 777 verdween op 8 maart 2014 met 239 mensen aan boord van de radar. Het vliegtuig was onderweg van Kuala Lumpur naar Beijing. Waarschijnlijk stortte het toestel met 239 mensen aan boord neer op een afgelegen locatie in de Indische Oceaan nadat de brandstof op was. Er werd naar het vermiste vliegtuig gezocht in een gebied van zestigduizend vierkante kilometer.

    • Laura Klompenhouwer