Kerry: VS accepteren restricties in Zuid-Chinese Zee niet

John Kerry bij de 22e Association of Southeast Asian Nations (ASEAN) in Kuala Lumpur.
John Kerry bij de 22e Association of Southeast Asian Nations (ASEAN) in Kuala Lumpur. Beeld via AP / Brendan Smialowski

De Verenigde Staten zullen beperkingen voor schepen en luchtvaart in en boven de Zuid-Chinese Zee niet accepteren. Dat zei de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry tijdens een bijeenkomst van de Associatie van Zuidoost-Aziatische Naties (ASEAN) in Maleisië, volgens persbureau Reuters.

Rechten van landen

Kerry zei dat de laatste maanden verschillende pogingen zijn gedaan om restricties op te leggen, ondanks toezeggingen dat deze vrijheden van transport in de Zuid-Chinese Zee gerespecteerd zullen worden.

In aanwezigheid van de Chinese minister van Buitenlandse Zaken Wang Yi zei Kerry:

Of het vaartuig nu een groot oorlogsschip of een kleine vissersboot is, het principe is duidelijk: de rechten van alle landen moeten gerespecteerd worden.

Kerry’s reactie komt een dag nadat hij en Wang botsten over wie schuldig is voor de opgelopen spanningen in de Zuid-Chinese Zee. Wang liet duidelijk blijken dat landen die geen aanspraak maken op gebieden, zoals de VS, zich buiten het conflict moesten laten.

Territoriale claims

De opmerkingen van Kerry zijn vooral gericht op China, dat steeds actiever bezig is met territoriale claims in het zeegebied, een van ‘s werelds drukste scheepvaartroutes.

De Amerikaanse minister maakt zich zorgen over het tempo en de schaal waarop China gebieden rondom de Zuid-Chinese Zee probeert te claimen. Eerder deze week zei Wang dat China is gestopt met landwinningsactiviteiten.

Kerry roept alle eisers van de betwiste gebieden op direct met de “provocatieve activiteiten” te stoppen. Ook de Filipijnen, Taiwan, Maleisië, Brunei en Vietnam claimen gebieden in de wateren. Hij stelde voor dat alle betrokken gebieden zich daarvoor gezamenlijk inzetten zodat diplomatieke ruimte kan ontstaan om een betekenisvolle gedragscode op te stellen.

    • Menno Sedee