Plattegrond nieuwe gevangenis op Bonaire even online Chemische stof Boeren mogen verontreinigd Maaswater gewoon gebruiken

Het ontwerp voor een gevangenis in aanbouw op Bonaire is per ongeluk openbaar gemaakt. Het ministerie van Veiligheid en Justitie heeft dit vandaag naar aanleiding van berichtgeving in het AD bevestigd. „Het is een fout geweest. Dat had niet mogen gebeuren”, aldus een woordvoerder. Het ontwerp werd dinsdag als bijlage meegezonden in een brief aan de Kamer over het Europees Comité voor de Preventie van Foltering en Onmenselijke of Vernederende Behandeling of Bestraffing (CPT) en was ook enige tijd te zien op de website van het ministerie van Veiligheid en Justitie. (ANP)

Boeren in Brabant, Gelderland en Zuid-Holland mogen het water uit de Maas gewoon gebruiken om hun vee te drenken en land te besproeien, ondanks het aantreffen van een chemische stof in de rivier. Volgens de waterschappen Aa en Maas, Brabantse Delta, De Dommel, Hollandse Delta en Rivierenland geldt er voor het gebruik geen beperking. Drie drinkwaterbedrijven zijn wel met de inname van Maaswater gestopt. In de Maas werd een stof gevonden die wordt gebruikt bij de productie van plastic. Het bedrijf dat de stof heeft geloosd heeft ondertussen maatregelen getroffen, maar de rivier is nog niet schoon. (ANP)