Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Imtech vecht om voortbestaan

Installatiebedrijf onderhandelt tot nu toe vruchteloos met banken over redding, vrees voor faillissement.

De koers van installatiebedrijf Imtech is ingestort na een reeks onheilspellende persberichten over mislukkende onderhandelingen met de banken over noodkrediet. De toon de van de berichten is steeds alarmerender. De koers van Imtech kelderde in de ochtendhandel tot 50 procent. Gisteren sloot het aandeel 29 procent lager.

Imtech, een Nederlandse multinational met 22.000 werknemers, heeft op korte termijn minimaal 75 miljoen euro nodig. Daarover is het in onderhandeling met zijn financiers, 40 in totaal. Als Imtech geen geld krijgt, dreigt faillissement.

Het bedrijf – voormalig beurslieveling – raakte twee jaar geleden in diepe financiële problemen door grootschalige fraude in Duitsland. Daardoor moesten de banken Imtech al twee keer eerder redden. Dit voorjaar leek herstel eindelijk in zicht – ook geïllustreerd door de aanschaf van aandelen Imtech door het bestuur, voor ruim 250.000 euro.

Nu is het weer mis. In het persbericht vanochtend liet Imtech weten dat de gesprekken met de banken gisteren „(nog) niet” tot een akkoord hebben geleid. Het bedrijf schrijft vandaag ook voor het eerst „alle opties” te onderzoeken. Imtech wil niet zeggen wat die opties zijn. Volgens advocaten die bedrijven in nood bijstaan wordt faillissement, eventueel gevolgd door een doorstart, in zo’n nijpende situatie doorgaans ook als optie onderzocht.

Vorig week berichtte Imtech nog dat er een akkoord was over 75 miljoen euro noodkrediet – op wat kleine, nog uit te werken details na. Dinsdag liet Imtech weten dat die uitwerking toch wat meer tijd kost dan verwacht. Gisteren volgde het bericht dat het akkoord over die 75 miljoen euro van tafel is, maar was er nog wel een „doorlopende dialoog” met de banken. Vandaag maakt Imtech geen melding van lopende gesprekken met de banken. Een woordvoerder wil niet zeggen of die nu zijn gestaakt.

Imtech installeert systemen die bijvoorbeeld de temperatuur of ventilatie regelen. ‘Onzichtbare’ systemen, netjes verstopt achter muren en plafonds. Het bedrijf heeft zijn hoofdkantoor in Gouda en is actief in 35 landen. 4.500 werknemers zijn Nederlands.

Onder het vorige management maakte Imtech een indrukwekkende expansie door met een serie buitenlandse overnames en kreeg in 2011 het predicaat ‘koninklijk’. De omzet groeide van 3,4 miljard euro in 2007 naar 5,4 miljard euro in 2012 – het jaar jaar voor alle ellende begon.

Het jaar daarop bleek het bedrijf een luchtkasteel. Imtech moest honderden miljoenen afschrijven, het bestuur in Gouda werd vervangen en tegen de topman van Imtech Duitsland deed het bedrijf aangifte. Sindsdien maakte Imtech verlies.

Ook de belangen van de banken zijn groot. De belangrijkste vier – ING, ABN Amro, Rabobank en de Duitse Commerzbank – hebben samen honderden miljoenen in Imtech zitten en ze bezitten bijna de helft van de aandelen van het bedrijf. Een faillissement levert deze banken een groot verlies op, en imagoschade – dan hebben zij Imtech ‘laten vallen’. Andere opties zijn Imtech in zijn geheel of in delen proberen te verkopen, of tóch nog een keer geld in het bedrijf steken.