Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Imam wiens volgeling geweld gebruikt, wordt zelf vervolgd

De radicale imam uit Londen wordt vervolgd om terrorisme.

Anjem Choudary.
Anjem Choudary.

Als twee terroristen in 2013 een militair in Londen vermoorden met een kapmes, spreekt iedereen in het Westen zijn afschuw uit. Behalve Anjem Choudary. Die zegt op zo’n moment dat Allah de daders kan accepteren in het paradijs.

Als een gevangen genomen Jordaanse piloot door strijders van terreurbeweging Islamitische Staat (IS) in een kooi levend wordt verbrand, spreekt iedereen zijn afschuw uit. Maar Choudary zegt dat hij de actie van IS wel kan waarderen.

De radicale imam uit Londen wordt aangeklaagd voor terrorisme, zo werd gisteren bekend. Hij is beschuldigd van steun aan een verboden organisatie: IS. Vandaag wordt hij voorgeleid.

Choudary (48) wordt gezien als een van de meest invloedrijke extremisten in Europa. Ook onder Nederlandse radicale moslims is hij populair. Er zullen weinig Syriëgangers uit Nederland zijn vertrokken zonder ooit een preek van Anjem Choudary te hebben beluisterd. Sommigen kenden hem persoonlijk.

De Brit richtte de afgelopen jaren diverse islamitische organisaties op, die allemaal werden verboden. De laatste was Sharia4UK. Deze groep kreeg navolging in onder meer België en Nederland, waar Sharia4Belgium en Sharia4Holland ontstonden. Choudary stuurde vanuit Londen deze organisaties aan. Via Skype onderwees hij de leden en hij kwam op bezoek, in Brussel en Woerden. Ook deed hij mee aan een demonstratie van Sharia4Holland in Amsterdam. Niet lang hierna ging een groot aantal leden van Sharia4Holland en Sharia4Belgium op jihad naar Syrië.

Het is een terugkerend patroon: mensen met wie Choudary in contact komt, raken betrokken bij terrorisme. Zoals zes van zijn pupillen die in 2012 werden veroordeeld voor het plannen van een aanslag op een effectenbeurs. En de dader van de aanslag op de Londense militair, die Choudary persoonlijk kende.

Hoewel nooit is gebleken dat Choudary zelf te maken heeft met een terroristisch complot, wordt hij gezien als ideoloog van moslims die wél overgaan tot geweld. In zijn charismatische preken legt Choudary in perfect Engels uit waarom moslims zich tegen het ‘verdorven’ Westen moeten keren en de sharia moeten implementeren. Voor opsporingsdiensten was hij lang ongrijpbaar, omdat de ex-advocaat zijn woorden zorgvuldig kiest. Hij roept nooit expliciet op tot geweld, of tot het voeren van de jihad in Syrië. Wel zegt hij dat de leider van IS een legitieme ‘kalief’ (leider van alle moslims) is, of verdedigt hij de straffen die IS hanteert in het kalifaat, zoals kruisigen, stenigen of onthoofden.

De politie zag nooit reden hem op te pakken, tot de prediker september 2014 een tweet verstuurde waarin hij de bombardementen van de internationale coalitie tegen IS omschreef als een oproep aan moslims wereldwijd om in actie te komen. Choudary werd gearresteerd en zijn paspoort werd afgenomen. De prediker toonde zich weinig onder de indruk. Nadat hij voorwaardelijk was vrijgekomen, vroeg Choudary zijn paspoort terug zodat hij zich bij IS in Syrië kan aansluiten. Hij zei: „Ik geloof dat de wereld toebehoort aan God en dat ooit, hopelijk, het Verenigd Koninkrijk deel zal zijn van de Islamitische Staat.”