Hollande en Poetin schikken Mistral-schepen voor 1,1 miljard

Na acht maanden hebben Frankrijk en Rusland hun conflict over niet-geleverde oorlogsschepen beslecht.

Rusland krijgt zijn twee helikopterschepen Mistral niet maar wel geld van Frankrijk. Beide landen zijn volgens de Russische zakenkrant Kommersant overeengekomen dat Moskou met 1,163 miljard euro wordt gecompenseerd voor het afblazen van de levering van de schepen. Dat is 37 miljoen euro minder dan het totale contract, dat 1,2 miljard euro omvatte.

Na de Russische annexatie van de Krim en de daaropvolgende westerse sancties schortte Frankrijk de levering van de Mistral-schepen aan Rusland op. Moskou weigerde zich bij deze contractbreuk neer te leggen, mede omdat de helikopterlandingsschepen ook Russisch materieel bevatten.

Rusland wees het idee van de hand om de twee schepen aan andere belangstellenden door verkopen.

Na acht maanden onderhandelen hebben de presidenten Hollande en Poetin het slepende meningsverschil „volledig” beslecht, aldus het Elysée.

Frankrijk betaalt Rusland zijn voorschotten terug. Wanneer de Russen hun militaire en computeruitrusting hebben gedemonteerd kunnen de twee Mistrals worden verkocht.

De Mistrals waren bestemd voor de Russische vlootbases in Vladivostok, aan de Stille Oceaan, en Sebastopol, op de geannexeerde Krim aan de Zwarte Zee.

Een van de grootste hobbels in de onderhandelingen was de wijze van terugbetaling. Rusland was bang dat dat de aandeelhouders van het na 2003 geconfisqueerde olieconcern Yukos beslag op de 1,1 miljard euro zouden kunnen leggen.

Een arbitragehof in Den Haag veroordeelde de Russische staat vorig jaar tot een compensatie van 50 miljard dollar aan de ex-aandeelhouders van Yukos. Moskou weigert dat. Sindsdien doen de aandeelhouders pogingen om her en der beslag te leggen op bezittingen van Rusland. Volgens Kommersant eiste de Russische regering garanties van Parijs om dat te voorkomen.