Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

Geboren als jongen én als meisje? Dan moet de chirurg een keuze maken

M.C. was achttien maanden oud, had zwart krullend haar, hield niet van plakkerige vingertjes – en was geboren met zowel mannelijke als vrouwelijke genitaliën. Chirurgen hadden besloten alleen de vrouwelijke genitaliën te behouden, en dat was dat. Maar toen bleek M.C. een jongen. Journalist Azeen Ghorayshi beschrijft zijn verhaal.

De Amerikaanse Pam Crawford had haar adoptiekindje op een website gevonden. De beschrijving: het meisje (initialen M.C.) was achttien maanden oud, had zwart krullend haar en hield niet van plakkerige vingertjes. En ze was geboren met mannelijke én vrouwelijke genitaliën.

Het kindje had een zeldzame aandoening, waardoor het ter wereld kwam met een penis van twee centimeter, een smalle vaginale opening en delen van eierstokken en de zaadleider. De medische term: hermafrodiet. Chirurgen hadden besloten alleen de vrouwelijke genitaliën te behouden. En dat was dat.

Totdat M.C. opgroeide, en zichzelf als jongen bleek te zien. Foutje.

Er zijn naar schatting 80.000 Nederlanders die niet duidelijk man of vrouw zijn, zo’n 0,5 procent van de bevolking. Gedacht wordt dat in de Verenigde Staten zo’n 1 op de 2.000 baby’s geboren worden als ‘interseksueel’: iets tussen man en vrouw. Sommige dokters spreken zelfs van 1 op de 1.000, bij gebrek aan een duidelijke definitie van de term.

Lees ook in NRC: Ergens tussen man en vrouw, over interseksualiteit.

Om de sekse van het kindje te bepalen wordt gekeken naar genetische, hormonale en biologische factoren - alles om zo goed mogelijk te voorspellen of het kindje zich later zal identificeren als jongen of als meisje. Ouders moeten toestemming geven voor operatie. Zijn die afwezig, dan beslissen doktoren. In 2012 werden 2.991 van zulke operaties uitgevoerd bij kinderen in Amerikaanse ziekenhuizen, in 1.759 gevallen waren ze jonger dan vijf.

rechtszaak

Journalist Azeen Ghorayshi hield een indrukwekkend en uitgebreid interview met Pam en haar man en beschrijft hun verwarring en de ontwikkeling van M.C., waardoor het debat rond “getting the gender right” plotseling heel dichtbij komt.

While in the first grade, M.C. decided he wanted to be a boy all the time. Pam and Mark talked to his teacher at the small Jewish day school he attended, and the principal sent out a letter to all of the other first-grade parents. When the big day came, M.C. stood at the front of his class, told them he was born “in-between,” and explained to his classmates that he was a boy.

De ouders van M.C. hebben inmiddels een rechtszaak aangespannen tegen de ziekenhuizen die hebben besloten het kind te opereren. De longread Born in between van website Buzzfeed.com vertelt hun verhaal en legt daarmee een interessant wetenschappelijk probleem bloot: zouden interseksuele baby’s moeten worden geopereerd om hen een jongen of meisje te maken? Kun je een besluit nemen over de sekse van een baby, met een risico op een ‘verkeerde’ keuze? En hoe is het voor een kindje om later te mogen ‘kiezen’?

“We just hate that there were choices made that could have a significant impact on his being able to be a man,” Pam said, her cheery manner hardening into a stern gaze. “We just don’t want people to have to go through what he’s going to face.”

Lees het hele artikel Born in between door Azeen Ghorayshi (leestijd: zo’n 23 minuten).