Fugro en SBM: hogere omzet ondanks malaise

De lage olieprijs baart zowel SBM Offshore als Fugro zorgen. Beide maritieme dienstverleners snijden flink in hun kosten.

De maritieme dienstverleners SBM Offshore en Fugro lijken een voorzichtig antwoord te hebben gevonden op de lage olieprijs, waardoor oliemaatschappijen massaal minder investeren. Beide bedrijven wisten hun omzet het afgelopen halfjaar iets omhoog te krikken.

SBM, dat zich specialiseert in de bouw en verhuur van grote schepen die in de diepe zee olie kunnen produceren en opslaan (FPSO’s), meldde gisteren nabeurs dat het eerste halfjaar de verwachtingen zelfs overtreft.

Ook bodemonderzoeker Fugro wist de omzet in de eerste zes maanden iets te verhogen van 1,18 naar 1,23 miljard euro. Maar daarmee is het bedrijf nog niet uit rode cijfers – een indicatie hoe moeizaam de markt blijft.

Vorig jaar leed Fugro in het eerste halfjaar nog 270 miljoen euro verlies. Dit jaar was dat aanzienlijk minder: bijna 10 miljoen euro, zo blijkt vanochtend uit de halfjaarcijfers.

Fugro wist de verliezen in de oliesector te compenseren met andere offshore-activiteiten, zoals bijvoorbeeld bodemonderzoek voor windparken op zee en andere infrastructurele projecten. Zo zal Fugro bodemonderzoek uitvoeren voor de Fehmarnbelt-tunnel die wordt aangelegd tussen Denemarken en Duitsland.

Bestuursvoorzitter Paul van Riel zei vanochtend niet verwachten dat de olie- en gasmarkt zich op korte termijn herstelt. Betere prestaties en lagere kosten zijn volgens hem de enige manier om de slechte markt het hoofd te bieden.

Ook SBM Offshore is bezig flink in de kosten te snijden. Maar dit bedrijf wist zijn omzet vooral op te poetsen door de verkoop van een belang van 45 procent in de FPSO Turritella.

De omzet in het eerste halfjaar kwam uit op 1,57 miljard dollar (1,45 miljard euro), meer dan analisten hadden voorspeld. SBM heeft dan ook zijn omzetverwachting voor het hele jaar opgeschroefd van minstens 2,2 miljard dollar naar 2,6 miljard dollar.

De nettowinst bedroeg de eerste zes maanden 164 miljoen dollar, een schril contrast met het verlies van 98 miljoen dollar over het eerste halfjaar van 2014. Dat verlies was mede gevolg van de schikking (240 miljoen dollar) die het bedrijf had getroffen met het Openbaar Ministerie inzake corruptiepraktijken in Equatoriaal Guinée, Angola en Brazilië.

In dat laatste land dreigt een nieuwe boete voor SBM. Verschillende Braziliaanse autoriteiten doen nader onderzoek naar corruptie bij het staatsbedrijf Petrobras, waarbij ook SBM betrokken zou zijn via zijn toenmalige agent Julio Faerman.

SBM zegt hierover in gesprek te zijn met Braziliaanse instanties. Bestuursvoorzitter Bruno Chabas zei te hopen tot overeenstemming te komen met de Brazilianen. Of het bedrijf rekening houdt met een nieuwe boete, en zo ja hoe hoog, is onbekend.

    • Renée Postma