Fromagicide: de Russen vernietigen illegale Europese kazen

Een bulldozer vernietigd de kaas die illegaal naar Rusland is geëxporteerd. Foto screenshot YouTube/Russia Today

114 ton varkensvlees, 73 ton perziken, 40 ton tomaten, 27 ton kaas en 100 kilo appels. Allemaal vernietigd door de Russische overheid omdat het illegaal zou zijn ingevoerd vanuit Europa. De bevolking komt tegen de voedselverspilling in beweging.

Precies een jaar geleden stelde president Poetin een verbod in op het importeren van fruit, groenten, vlees, vis, gevogelte, noten en zuivel uit de Europese Unie, Amerika, Australië, Canada en Noorwegen. Dat was een reactie van Russische kant op de sancties die het westen oplegde vanwege de Russische annexatie van schiereiland de Krim en de inmenging in de oorlog in Oost-Oekraïne. Onlangs verlengde Poetin dit verbod met een jaar.

Bulldozers ingezet

Om het verstrijken van een jaar importverbod te markeren vaardigde Poetin vorige week woensdag een decreet uit om Europese goederen die toch het land in waren gekomen ‘door te draaien’. En dus moesten de kaas van Letse afkomst en de appels uit Nederland en Polen worden vernietigd. Vandaag werd een andere partij kaashompen - 7,5 kilo per stuk - van “onbekende” komaf in de grensstad Belgorod nabij Oekraïne met een bulldozer van de aardbodem geveegd. Een “fromagicide”, aldus het meertalige Russische medium Russia Today.

Twitter avatar OnlineMagazin Onlinemagazin In #Russia today, 10 tons of cheese massacre was done in #Belgorod. http://t.co/KpYZRJGD1U

Een Russische nieuwszender was erbij:

Door het importverbod komen Europese exporteurs langzamerhand in de problemen. Zo is de Nederlandse export naar Rusland is in een jaar tijd bijna gehalveerd, aldus het CBS. En volgens Russia Today kan het Russische importverbod in het ergste scenario tot een Duits verlies van circa 30 miljard euro leiden.

Beladen hongersnoodverleden

De oekaze gaat de Russische overheid niets kosten. De rekening voor het doordraaien van al het voedsel gaat naar de eigenaren ervan. Maar voor de bevolking is het pijnlijk. De voedselvoorziening in het land staat al onder druk sinds de waardedaling van de roebel en de lage olieprijs etenswaar voor veel Russen onbetaalbaar heeft gemaakt. De kwestie is extra beladen vanwege het verleden dat Rusland heeft met voedselvernietiging. In de jaren dertig kwamen miljoenen mensen om het leven na de collectivisatie van de landbouw en grootscheepse confiscatierazzia’s bij vrije boeren in Oekraïne en langs de Wolga.

De bevolking is daarom in beweging gekomen. Een petitie die vraagt of het eten niet aan de minderbedeelden in Rusland gegeven kan worden is binnen enkele dagen meer dan 277.000 keer ondertekend.

Of het zin heeft is nog maar de vraag. Tot nu toe heeft Poetin de publieke geluiden genegeerd. En intussen gaat de voedselvernietiging gewoon door.

    • Sam de Voogt