Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Feest in Egypte: het ‘Nieuwe Suezkanaal’ is geopend

Na een jaar baggeren is in Egypte zojuist de 35 kilometer lange uitbreiding van het Suezkanaal geopend. Met de uitbreiding kunnen grote schepen elkaar op meer delen van het kanaal in tegengestelde richting passeren, wat de wachttijd met elf uur verkort.

Feest op het Tahrirplein voor de opening van het Nieuwe Suezkanaal, Egypte.
Feest op het Tahrirplein voor de opening van het Nieuwe Suezkanaal, Egypte. Foto EPA / Oliver Weiken

Na een jaar baggeren is in Egypte zojuist de 35 kilometer lange uitbreiding van het Suezkanaal geopend. Met de uitbreiding, ook wel het ‘Nieuwe Suezkanaal’ genoemd, kunnen grote schepen elkaar op meer delen van het kanaal in tegengestelde richting passeren, wat de wachttijd met elf uur verkort, schrijft persbureau AP.

Een groot deel van de werkzaamheden is verricht door de Nederlandse bedrijven Van Oord en Boskalis, die ieder 300 miljoen euro ontvingen. Namens Nederland was minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz bij de opening aanwezig.

Twitter avatar Gerard_Steeghs NL Ambassador Egypt Today inauguration #NewSuezCanal. Will be there w NL minister Melanie Schultz. A feat of Egypt and Dutch dredgers! http://t.co/Cqtmtk7cVb
Twitter avatar minbuza Ministerie van BuZa Het Nieuwe Suez Canal (Egypte) is vandaag geopend. NL bedrijven hebben grote bijdrage geleverd aan deze monsterklus http://t.co/lJlOpEJNBb

prestigeproject

Volgens de Egyptische overheid zullen de inkomsten uit het Suezkanaal door de uitbreiding in 2023 zeker verdubbelen - de precieze berekening is nooit naar buiten gekomen. De 8,2 miljard dollar aan kosten voor de uitgraving en toekomstige werkzaamheden werd onder andere opgehaald bij de Egyptische bevolking die aandelen kon kopen. Mensen die op de plek van de uitbreiding van het Suezkanaal woonden, werden daarentegen zonder vergoeding uit hun huis gezet.

Volgens het economische weekblad Bloomberg is het aantal vrachtschepen dat het Suezkanaal passeert sinds 2008 juist met twintig procent gedaald. Voor verschillende onderzoekers komt de uitbreiding van het Suezkanaal als een verrassing. De scheepvaart zou geen druk hebben uitgeoefend op Egypte, of om de uitbreiding gevraagd hebben.

Lees ook in NRC Handelsblad: Voor het prestige en voor het geld, over het prestigeproject van de Egyptische president Sisi.

Voor Egypte is de uitbreiding van het Suezkanaal met name een prestigeproject. De Egyptische president Sisi zette twee jaar geleden de eerste democratisch gekozen president van Egypte af en kondigde de aanleg van het ‘nieuwe’ Suezkanaal aan. Het was een belangrijk onderdeel van zijn plan om de Egyptische economie er bovenop te helpen na jaren van binnenlandse onrust. Tijdens de inauguratie van de Suez uitbreiding zei Sisi tijdens zijn speech:

De opening van het Nieuwe Suezkanaal om zeeverkeer op zo’n ongekend versneld tijdschema mogelijk te maken heeft een impact die verder gaat dan politieke en economische doelen. Het onderstreept de humanitaire dimensie waar het Egypte van de toekomst naar streeft; waar waardigheid, gerechtigheid en stabiliteit worden gerealiseerd in een moderne, democratische en civiele staat door de mogelijkheden van het Egyptische volk te benutten.

De volledige speech van Sisi is hier terug te lezen.

internationale aandacht

In Egypte wordt alles uit de kast getrokken om het land internationaal in een positief daglicht te plaatsen, bijvoorbeeld met dit billboard op Times Square in New York.

Twitter avatar SultanAlQassemi سلطان سعود القاسمي Egypt “New Suez Canal” advertisement in Times Square, Manhattan #NewYork http://t.co/EZR6bnYUF9

Ook tastte Egypte in de buidel voor ruimte op de cover van The Economist.

Twitter avatar tomgara Tom Gara Imagine you’re editor of the Economist & your biz-side guy comes in and is like…So, there’s this deal we’ve done… http://t.co/hKu143fpQA

Persoonsverheerlijking rond Sisi

In Egypte zelf hangen steden vol Egyptische vlaggen, is iedereen vandaag vrij en is het openbaar vervoer gratis. De presentator van de privaatzender ONtv gaat gekleed in een matrozenpak en op de cover van de staatskrant Al-Akhbar staat een tekening van Sisi die een boot bestuurt. Op tv en internet worden nationalistische liederen gezongen die ‘Egypt’s gift to the world’ en het bewind van de president toejuichen.

Twitter avatar ahmaui8 ahmed namatalla Today’s State-run Al Akhbar #Egypt #suezcanal http://t.co/2qoyxZdhMa

In een wachtruimte voor journalisten stond onderstaande taart klaar met een foto van Sisi erop. Op de boot staat ‘Lange Leve Egypte’ geschreven.

Twitter avatar katebt3000 Kate Benyon-Tinker After 3+ hours of waiting, moved to a room with this cake inside. Still haven’t left Cairo. #SuezCanal http://t.co/pxam1ZEi17

‘goed werk en welwillendheid’

Het ministerie van Religieuze Zaken bracht een document uit met richtlijnen voor het vrijdaggebed van morgen dat de website Mada Masr vertaalde. “De opening van het Nieuwe Suezkanaal is een voorbeeld van goed werk en welwillendheid”, is de titel van het gebed, waarin wordt verwezen naar de profeet Mohammed. Tijdens gevechten groef hij een kanaal om de plaats Al-Madina Al-Munawarah te beschermen tegen aanvallen. Minister Mohammed Mokhtar Gomaa schreef de volgende tekst voor imams:

“De opening van het Suezkanaal is een gift van God voor de mensen van Egypte en een teken van overwinning tegen de vijanden van God en de natie die willen dat Egypte wordt verslagen. Deze vijanden hebben hun les geleerd door de kracht en wil van deze geweldige [Egyptische] mensen.”

Bekijk ook de fotoserie op NRC Q: Het nieuwe Suezkanaal, met een Nederlands tintje