Europa League: AZ door naar play-offs, Vitesse uitgeschakeld

Joris van Overeem vier zijn winnende treffer tegen Istanbul Basaksehir.
Joris van Overeem vier zijn winnende treffer tegen Istanbul Basaksehir. Foto EPA / Sedat Suna

In een halfleeg Fatih Terim-stadion heeft AZ vanavond Istanbul Basaksehir uitgeschakeld in de Europa League. De ploeg uit Alkmaar won met 2-1 van het Turkse team. Vitesse werd in eigen huis met 2-0 verslagen door het Engelse Southampton

AZ - Basaksehir: 2-1

Na de aftrap kwam Basaksehir als eerste gevaarlijk uit de hoek. De Turken beginnen aanvallend, terwijl de ploeg uit Alkmaar achterin de gelederen juist gesloten houdt. De Braziliaan Doka Madureira haalt met een flinke poeier hard uit op het goal van AZ, maar de bal gaat net mis.

De schrik zit er dan in bij de uitploeg, waarop AZ kiest voor de aanval. En met succes: in de 21e minuut schiet de Noor Markus Henriksen de bal tussen de palen. Basaksehir reageert verslagen: de Turken moeten nu vier keer scoren omdat AZ de eerste wedstrijd met 2-0 won.

AZ-spits Henriksen schiet de 1-0 binnen:

Gelijkmaker

Desondanks probeer Basaksehir de eer te redden en jaagt duidelijk op een doelpunt. Na een aantal gemiste kansen is het vlak voor rust toch raak. Doka Madureira, die al meerdere keren de gelijkmaker had kunnen maken, knalt vlak voor het fluitsignaal de 1-1 binnen.

In de tweede helft gaan de Turken direct weer in de aanval, maar tot scoren komen ze niet. Aan het einde van de match pakt AZ de leiding terug en scoort de winnende goal. Dabney dos Santos Souza geeft een mooie pass die direct benut wordt door Joris van Overeem: 2-1.

Twitter avatar AZAlkmaar AZ 75. GOAL! Van Overeem schiet de 1-2 binnen! #AZ #istaz

Na de treffer van Van Overeem was de wedstrijd de facto voorbij. Er wordt nog wat geprobeerd en Basaksehir raakt in blessuretijd zelfs nog de paal, maar daar blijft het bij. Met de overwinning in Istanbul zijn de Alkmaarders door naar de play-offs van de Europa League.

Vitesse - Southampton

Voor Vitesse was het vandaag een deprimerende avond in eigen huis. Omdat de ploeg tijdens de eerste wedstrijd met 3-0 van Southampton verloor, moest er wel een wonder gebeuren als de ploeg uit Arnhem zich wilde plaatsen voor de play-offs.

Dat gebeurde dan ook niet. Al na vier minuten tikte Graziano Pellè de openingsgoal binnen voor Southampton. Dat is een domper voor Vitesse, dat direct voor de aanval kiest. Ondanks vele moedige pogingen komen de Arnhemmers er niet door. Ook de Engelsen lijken wel met een 1-0 tevreden te zijn en ondernemen niet veel meer voor de rust.

In de tweede helft zet Vitesse zijn offensief door, maar tot scoren komt de ploeg van Peter Bosz niet. Southampton heeft nog een hele kluif aan de Arnhemmers en bijna komt het tot een gelijkspel, maar uiteindelijk weten de Engelsen de voorsprong vast te houden. Alsof dat nog niet genoeg is, tikt Sadio Mané in de 90e minuut vlak voor het fluitsignaal nog de 2-0 binnen. Daarmee is de match besloten en zit het Europese avontuur voor Vitesse erop.

    • Casper van der Veen