GM-rijst met extra vitamine is illegaal getest

Genetisch gemanipuleerde rijst die daardoor flink wat vitamine A bevat is voor kinderen net zo goed als spijsolie met vitamine A. Het wetenschappelijke artikel waarin dat eind 2012 werd bewezen, is vorige week woensdag teruggetrokken. Het wetenschappelijk bewijs voor de werking van vitamine-A-rijke Golden Rice is daarmee in één klap weg.

Niet omdat kinderen die Golden Rice aten géén vitamine A zouden binnen krijgen. Het punt is dat de deelnemende kinderen, en hun ouders, waarschijnlijk niet wísten dat de rijst genetisch gemanipuleerd was. De Chinese onderzoekers hebben niet duidelijk kunnen maken dat ouders en kinderen goed geïnformeerd waren. Dat is een doodzonde. Wie zich niet aan ethische regels houdt kan geen wetenschappelijk resultaat boeken.

Direct na de publicatie in 2012 stortte Greenpeace, verklaard tegenstander van genetisch gemanipuleerde gewassen, zich op het onderzoek. Eind 2012 leidde dat al tot het ontslag van drie medewerkers van een Chinees onderzoeksinstituut.

Het American Journal of Clinical Nutrition wilde het artikel vorig jaar schrappen, maar eerste auteur Guangwen Tang van de Amerikaanse Tufts University spande een rechtszaak aan. Een rechtbank in Massachusetts gaf de redactie half juli groen licht.