Duitse tak van Imtech vraagt faillissement aan

De Duitse tak van installatiebedrijf Imtech heeft faillissement aangevraagd. Het aandeel van het noodlijdende bedrijf dook eerder vandaag weer flink in de min.

Het hoofdkantoor van Imtech in Gouda.
Het hoofdkantoor van Imtech in Gouda. Foto ANP / Robin van Lonkhuijsen

De Duitse tak van installatiebedrijf Imtech heeft faillissement aangevraagd, zo maakt de onderneming bekend. Bestuursvoorzitter Felix Colsman stapt op als lid van de raad van bestuur van het moederbedrijf, maar blijft wel aan bij de Duitse tak.

Het aandeel van het noodlijdende bedrijf dook vandaag (net als gisteren) flink in de min, na een nieuw persbericht over de gebrekkige voortgang in de gesprekken met financiers. Gisteren liet Imtech (3,9 miljard euro omzet, 22.000 werknemers) weten dat een beoogd akkoord over 75 miljoen euro noodkrediet toch was mislukt, en ook vandaag werd geen akkoord bereikt.

NRC-redacteur Teri van der Heijden beschreef de toon van de persberichten eerder vandaag als “steeds alarmerender”. Gisteren vertelde financieel topman Hans Turkesteen in een telefonische toelichting dat alle opties voor de toekomst van het bedrijf worden onderzocht. Vorig jaar maakte Imtech een draaiboek voor een faillissement en eventuele doorstart, dat ligt waarschijnlijk weer op tafel.

Lees ook op NRC Q: Zo speel je stratego met de bank, net als Imtech, over de zetten en tegenzetten van bank en bedrijf.

financiële problemen

Imtech – voormalig beurslieveling – raakte twee jaar geleden in diepe financiële problemen door grootschalige fraude in Duitsland. Daardoor moesten de banken Imtech al twee keer eerder redden. Dit voorjaar leek herstel eindelijk in zicht – ook geïllustreerd door de aanschaf van aandelen Imtech door het bestuur, voor ruim 250.000 euro. Nu is het weer mis.

Lees ook in NRC Handelsblad: Imtech vecht om voortbestaan, over de vruchteloze onderhandelingen van Imtech.
    • Sterre van der Hee