15 doden bij aanslag in moskee Saoedi-Arabië - IS eist geweld op

Door een zelfmoordaanslag in een moskee Saoedi-Arabië zijn zeker 15 doden gevallen. In de moskee waren speciale veiligheidseenheden aan het bidden. Aanslagen waren zeldzaam in het land, maar lijken steeds vaker voor te komen.

Een Saoedische man gehurkt na de aanslag in mei in Saoedi-Arabië. Foto AFP / STR.

Door een zelfmoordaanslag in het zuidwesten van Saoedi-Arabië zijn zeker 15 doden gevallen. Dat bevestigt het ministerie van Binnenlandse Zaken, volgens persbureau Reuters. Minstens negen mensen raakten gewond. Twee gewonden zijn later overleden.

De aanslag vond plaats in een moskee in Abha in de provincie Asir, vlakbij de grens met Jemen. De moskee is van speciale veiligheidseenheden die op dat moment aan het bidden waren. Onder de slachtoffers zijn tien leden van die eenheden, volgens Reuters.

Hijaz-filiaal

Later op de dag eiste terreurgroep Islamitische Staat (IS) via social media de verantwoordelijkheid voor de aanslag op. Volgens de organisatie had een zelfmoordterrorist geïnfiltreerd in een Saoedisch “militair kamp”. IS eist vaker aanslagen op, hoewel niet altijd duidelijk is of zij er daadwerkelijk achter zitten.

De aanslag zou gepleegd zijn door het zogeheten Hijaz-filiaal van IS, meldt terrorismemonitor SITE. Het is het eerste bericht van deze blijkbaar nieuwe afdeling van de terreurbeweging. Hijaz is een referentie aan het historische westen van Saoedi-Arabië, waar onder meer de heilige islamitische steden Mekka en Medina liggen.

Twitter avatar siteintelgroup SITE Intel Group “Al-Hijaz Province,” a newly-announced #ISIS division in Saudi Arabia, claimed the suicide bombing at a mosque for emergency forces in Abha.

Hoewel IS voornamelijk aanslagen pleegt op shi’itische doelwitten in Saoedi-Arabië, is de terroristische organisatie ook fel gekant tegen het sunnitische Saoedische koningshuis. IS ziet het bewind als “zondig” en zei vandaag dat de aanslag een aanval was op een “monument van de afvallige”.

Terreuraanslagen in Saoedi-Arabië zeldzaam

Terreuraanslagen komen zelden voor op Saoedisch grondgebied, maar het laatste jaar lijkt daar verandering in te komen. In mei pleegde IS twee aanslagen op shi’itische moskeeën in Saoedi-Arabië, waarbij 25 mensen om het leven kwamen. Het geweld had plaats tijdens het vrijdaggebed en was de bloedigste in meer dan tien jaar.

Het fundamentalistisch-sunnitische IS richt zijn pijlen vaker op shi’itische doelwitten. In november vorig jaar werden in Al-Ahsa, een andere overwegend shi’itische regio in het oosten van het land, zeven mensen doodgeschoten door gewapende mannen. De regering in Riyad zei dat IS achter deze aanval zat. In juni pleegde IS nog een grote aanslag op een shi’itische moskee in Koeweit.

Honderden arrestanten

Vorige maand pakte de Saoedische autoriteiten honderden vermoedelijke IS-aanhangers op, om meer aanslagen te voorkomen. Het ministerie liet weten dat het leeuwendeel van de arrestanten uit Saoedische burgers bestaat.

De arrestaties kwamen twee dagen nadat iemand een autobom liet afgaan bij een zwaarbeveiligde gevangenis in de Saoedische hoofdstad Riyad. Behalve de bestuurder kwam niemand om het leven. De aanslag werd later opgeëist door IS.

In Jemen leidt Saoedi-Arabië de aanvallen tegen shi’itische Houthi-rebellen.

Abha in de provincie Asir, waar de aanslag van vandaag plaatsvond:

    • Casper van der Veen
    • Menno Sedee