Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

De Wrap: hoe maak je een kokosnoot open en heel veel soorten sambal

Deze persoon is het gelukt om een kokosnoot open te maken.
Deze persoon is het gelukt om een kokosnoot open te maken. Foto screenshot Saveur

Hoe maak je een kokosnoot open zonder te morsen? Weet je hoeveel soort sambal er zijn? En hoeveel mensen eten voedsel ook na het verstrijken van de houdbaarheidsdatum? In de rubriek De Wrap bespreken we wekelijks trends, recepten, restaurants en al het andere wat voedsel en drankjes zo smakelijk kan maken.

Op een onbewoond eiland… kook je met kokos

Augustus. Vakantietijd. Luieren op een bountystrand met als achtergrondgeluid vallende kokosnoten. Maar hoe krijg je die nou open zonder te knoeien? Met een schroevendraaier en een hamer, aldus het culinaire magazine Saveur.

Gezondheidsfanaten onder ons zullen er blij mee zijn, want zo vang je al het kokoswater op. Er dat heeft volgens hen vele gezonde eigenschappen. Het zou een hoog kaliumgehalte hebben, het helpt tegen hoge bloeddruk, en het is een goede vervanging voor sportdrank. En dat terwijl kokoswater uit een kokosnoot voor 95 procent uit water bestaat. Nrc.next achterhaalde de waarheid en ontkrachtte de hype. “Aan kokoswater kunnen geen bijzondere werkingen aan kokoswater worden opgehangen.”

Gelukkig kun je van alles koken met kokos. Zelfgemaakte kokosmelk, roedjak - een Indonesische fruitsalade, een kokostulband of soep met kwartel en kokoswater. En natuurlijk als smaakmaker in allerlei curry’s en andere Aziatische gerechten, zoals deze lamskerrie. Tot slot kan de bast functioneren als houtskool, mocht je nog een visje willen grillen op je strandbarbecue.

Het meest wijdverspreide stukje vlees

Een grote overname in de pluimvee-industrie vorige week. Het Veluwse Agro Invest Brinky verkocht zijn Russische kippenslachterij voor 615 miljoen euro aan het Thaise CP Foods. De verkoop is mogelijk gedwongen door politieke ontwikkelingen, maar het is een hoop geld voor de familie Van den Brink, eigenaren van het kippenimperium in Ermelo.

Zo’n internationale overname biedt een mooie gelegenheid om eens per werelddeel een lekker kipgerecht op te rakelen:

Sambal bij? Oké, welke wil je?

Volgens onderzoeksbureau Mintel krijgen consumenten geen genoeg van spicy eten. Maar alleen zeggen dat je product pittig is, is niet meer genoeg. Mensen lezen graag wat voor hitte ze binnenkrijgen. Of dat nu wasabi, harissa, de naga jolokia of de voor ons welbekende sambal is. Sambal bestaat traditioneel uit gemalen (Spaanse) pepers, zout en een beetje suiker. Dat is wat in het potje sambal oelek zit wat in Nederland vaak op tafel staat.

Maar er zijn vele soorten sambal, en ze komen lang niet allemaal uit de Indonesische keuken. Ze verschillen per land, per regio, per seizoen en per gerecht. Een Hindoestaanse sambal met levertjes, maagjes of hartjes bijvoorbeeld. Er is pittige sambal petis, sambal gemaakt met vis (sambal Roa), sambal met ananas (sambal nanas) en gebakken, kruidige sambal badjak, om maar een paar voorbeelden te noemen.

Over datum, geen probleem

Britten, zo blijkt uit onderzoek, vinden het geen probleem om te koken met eten dat over de houdbaarheidsdatum is. Meer dan tweederde van de deelnemers van het onderzoek gebruikt liever het gezonde verstand, reuk- en kijkvermogen en smaakpapillen dan het papiertje met daarop een “gebruiken voor:”-datum. Ook in Nederland kijken we niet neer op een dagje meer: meer dan vier op de vijf Nederlanders gooit producten niet altijd weg als ze over de houdbaarheidsdatum zijn, blijkt uit recent onderzoek van Motivaction.

Maar hoe wordt die houdbaarheidsdatum eigenlijk vastgesteld? Dat mag de fabrikant zelf bepalen. En de winkelier mag de datum nog aanpassen, onder voorwaarde dat hij de garantie van de fabrikant overneemt. Er is onderscheid tussen ‘tenminste houdbaar tot’ (THT) en ‘te gebruiken tot’ (TGT), termen die vaak tot verwarring leiden. De eerste datum is de garantie dat het product niet bedorven is. Dat betekent dus niet dat het na die datum gelijk de prullenbak in kan. Rijst en pasta bederven bijvoorbeeld nauwelijks.

TGT slaat wel op bederfelijke waar, maar ook die is verre van secuur. Wanneer de voedingswaren ‘over tijd’ zijn, gooien veel mensen ze de kliko in, maar dat hoeft helemaal niet. Helaas veel voedselverspilling dus. Wie dat wil voorkomen, moet kijken naar de temperatuur waarin het voedsel is bewaard (koud bewaarde spullen zijn vaak langer goed), en verder gewoon zijn neus, oren en mond goed de kost geven.