Dagkalender van de Wereldliteratuur: zwarte regen

De Amerikanen herdenken het afwerpen van de eerste atoombom op 5 augustus, maar toen de Enola Gay ‘Little Boy’ in 1945  op Hiroshima liet vallen, was het in het Verre Oosten al de ochtend van de volgende dag.

Welke Japanse roman beschreef als geen andere de nasleep van de ontploffing, die binnen een jaar leidde tot meer dan 140.000 doden?
Zwarte regen (1966), van de in de omgeving van Hiroshima geboren Masuji Ibuse (1898-1993). Deze roman, over een man die probeert verder te leven onder de dreiging van de fall-out van de eerste atoombom, is in feite een geëngageerd en actueel portret van het leven in radioactief besmet gebied. Zwarte regen (Kuroi ame in het Japans) werd meteen bekroond met de Nationale Cultuurprijs en in 1989 verfilmd door Shohei Imamura.

Voor meer afleveringen van deze ‘Dagkalender’ zie The Global Reader.

Pieter Steinz zit op Twitter.

    • Pieter Steinz