Daar gaat-ie, superbaas (en tv-held) Jon Stewart

Foto Comedy Central

Het zwarte gat is near. Vanavond presenteert Jon Stewart voor de laatste keer het satirische programma The Daily Show. In de ruim zestien jaar dat hij het gezicht was van Comedy Central in de late avond, groeide Stewart uit van grappenmaker tot fenomeen. Eén die de laatste maanden gemiddeld zo’n 2,2 miljoen kijkers per avond trok.

De aankondiging van zijn vertrek (op YouTube bijna een miljoen keer bekeken) leidde dan ook tot een stortvloed aan reacties op sociale media. Niet alleen van ‘gewone’ fans, maar ook vanuit de politiek, één van Stewarts favoriete speelterreinen. Zo twitterde David Axelrod, oud-adviseur van president Barack Obama:

Burgemeester van New York, Bill de Blasio:

En senator Elizabeth Warren:

Niet alleen zijn grappen maakten Stewart geliefd. Door zijn kritiek op politici en de media werd hij gezien als een van de belangrijkste commentatoren van deze tijd. Een geluid dat nu gemist zal worden tijdens aanstaande presidentiële verkiezingen. Zoals het weekblad The New Yorker in een artikel al kopte: “Jon Stewart, we need you in 2016″.

Superbaas

Maar meer nog dan een politiek duider, verliest men met Stewart een bijzonder goede baas. Ten minste, dat stelt leiderschapsexpert Sydney Finkelstein, professor aan de Tusk School of Business van Dartmouth College en auteur van het boek Superbosses: How Great Leaders Build Unstoppable Networks of Talent, in een artikel voor de Harvard Business Review.

Finkelstein deed de afgelopen tien jaar onderzoek naar de belangrijkste beïnvloeders binnen verschillende industrieën en kwam tot de conclusie dat:

“If you take the top fifty most prominent or influential people in many industries, just one or a few people mentores a disproportionate share of that talent.”

Deze mensen zijn wat Finkelstein ‘superbosses’ noemt, superbazen. Hun belangrijkste kenmerk, stelt hij op basis van onder meer talloze interviews, is dat ze de carrière van andere mensen een kickstart geven.

In het geval van Stewart is zijn lijst van protégés die uitgroeiden tot succesvolle komieken indrukwekkend. Neem: The Office-acteur Steve Carell, Stephen Colbert - die volgende maand David Letterman opvolgt als presentator van de Late Show - en The Hangover-acteur Ed Helms.

https://www.youtube.com/watch?v=XkLk1Yf3wgo

Wat Stewarts geheim is volgens Finkelstein?

“Superbosses are exceptionally adept at developing talent because they share particular character traits and adopt a set of common practices that, taken together, are both rare and extraordinarily effective.”

Ze stellen onmogelijk hoge eisen, zijn extreem gepassioneerd (wat in het geval van Stewart ook tot confrontaties kon leiden) en hechten veel waarde aan het creëren van een band tussen hun protégés, somt Finkelstein op. Stewart voldoet volgens hem aan bijna alle criteria. Zo ligt het werktempo bij The Daily Show zeer hoog en verwacht hij van nieuwkomers dat zij meteen presteren.

“Many of us aim for financial or professional succes. Stewart achieved both by helping others to build their careers and realize their potential [...] What we’ll ultimately miss most about Stewart thus may not ultimately be his take on current events. It’s his take on talent.”

En nu?

Wat Stewart hierna gaat doen, is nog onduidelijk. In de zomer van 2013 nam hij nog enkele weken vrij om zijn eerste film te regisseren, Rosewater. Die werd goed ontvangen en leverde volgens zakenblad Forbes zo’n 3 miljoen dollar op; een fractie van wat hij volgens het Amerikaanse TV Guide de laatste jaren bij The Daily Show verdiende:

Stewarts vertrek markeert in ieder geval zijn (voorlopig) laatste superbazenactie: hij maakt plaats voor de 31-jarige komiek Trevor Noah, die pas afgelopen december zijn intrede maakte als correspondent bij The Daily Show. Over de kickstart van een carrière gesproken.

Gif Huffington Post

Gif Huffington Post

Lees hier de terugblik van The New York Times op negen memorable momenten van Jon Stewart met schrijvers, producers en gasten.

    • Eva Oude Elferink