Chinees Ning verrast met wereldtitel op koningsnummer 100 meter vrij

Ning Netao juicht na het winnen van de gouden plak op het koningsnummer van het WK zwemmen in Kazan, de 100 meter vrije slag.
Ning Netao juicht na het winnen van de gouden plak op het koningsnummer van het WK zwemmen in Kazan, de 100 meter vrije slag. Foto EPA/Valdrin Xhemaj

De Chinees Ning Zetao heeft verrassend het koningsnummer van de wereldkampioenschappen zwemmen in Kazan gewonnen. Op de 100 meter vrije slag bij de mannen was hij sneller dan de Australische favoriet Cameron McEnvoy (zilver) en de Argentijn Federico Grabich (brons).

Ning lag van start tot finish aan kop en won in een tijd van 47.84 seconden. Regerend olympisch kampioen Nathan Adrian uit de Verenigde Staten werd gedeeld zevende. In de eindstrijd ontbraken bovendien twee favorieten: de Rus Vladimir Morozov werd gediskwalificeerd in de halve finales vanwege een te vroege start en de Australiër James Magnussen kon zijn titel van twee jaar geleden niet verdedigen vanwege een schouderblessure.

Sportredacteur Rob Schoof is in Kazan:

Twitter avatar RobSchoof Rob Schoof Nooit eerder won een Chinese zwemmer een sprintnummer op een WK. #Kazan2015

Finale voor Heemskerk en Kromowidjodjo

Eerder op de avond plaatsten bij de 100 meter vrije slag voor vrouwen zowel Femke Heemskerk als Ranomi Kromowidjodjo zich voor de finale van morgen. Ze zwommen respectievelijk de vierde en vijfde tijd in de halve eindstrijd.

    • Sam de Voogt