‘400 vluchtelingen uit zee gered’

Een overvolle boot met daarop honderden vluchtelingen is gisteren omgeslagen vlakbij de Libische kust. Volgens Artsen zonder Grenzen zijn er vele doden, een cijfer kon de organisatie nog niet geven. De Italiaanse kustwacht en de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR spreken van 25 doden.

Er zouden tussen de 600 en 700 opvarenden aan boord zijn geweest. 400 van hen zouden er volgens de kustwacht inmiddels zijn gered door Italiaanse en Ierse marineschepen. Het schip sloeg om op zo’n 24 kilometer van de Libische kust.

Een Iers marineschip zou hebben gereageerd op een noodsignaal van de boot. Toen het marineschip in beeld kwam, begaven de bootvluchtelingen zich allemaal naar één kant van de boot, waardoor die omsloeg.

De Internationale Organisatie voor Migratie IOM noemt de Middellandse Zee „de dodelijkste route voor migranten op zoek naar een beter leven”. Een grote meerderheid stierf in het Kanaal van Sicilië, tussen Libië en Italië, op de „centrale mediterrane route”. Daar komen veel meer mensen om dan op de Balkanroute, die migranten via Turkije, Griekenland, Macedonië en Servië naar de Schengen-zone voert. Dit jaar zijn tot nog toe 2.000 vluchtelingen omgekomen die de Middellandse Zee probeerden over te steken, meldde het IOM dinsdag. Een jaar eerder waren dat er in diezelfde periode 1.607.

Toch gaat het de goede kant op. Het aantal sterfgevallen per maand is sinds begin dit jaar sterk gedaald vanwege geïntensiveerde reddingsoperaties.

    • NRC