Zo speel je Stratego met de bank, net als Imtech

Daan van Elk

Het moet onderhand een record zijn: installatiebedrijf Imtech is voor de vijfde keer in 2,5 jaar tijd in onderhandeling met zijn banken. Gisteren liet Imtech (3,9 miljard euro omzet, 22.000 werknemers) weten dat een beoogd akkoord over 75 miljoen euro noodkrediet toch is mislukt. Nu is het noodlijdende bedrijf weer met zijn financiers – 40 in totaal – in gesprek over een andere oplossing.

Update: De gesprekken met de financiers hebben “(nog) niet” tot een akkoord geleid, meldt Imtech vanochtend in een nieuw persbericht. Het bedrijf bevestigt daarin “dat alle opties worden overwogen” voor de technisch dienstverlener en de Duitse dochter. Het aandeel Imtech duikt door het nieuws nog verder in de min.

Hoe wordt dit spel gespeeld? Zes zetten en tegenzetten van het bedrijf en de banken:

1. Bank eist zekerheden

pot met geld
De bank wil zich indekken. Een simpele strategie is zekerheden eisen in ruil voor extra geld. De bank krijgt dan pandrechten op bijvoorbeeld voorraden. Als het misgaat, zijn die op te eisen. Ook schroeft de bank de kosten omhoog – risico is duur. Extra krediet krijgt een bedrijf alleen tegen “een rentepercentage waar je ziek van wordt”, zegt een voormalig topman die een Nederlands bedrijf door een reddingsoperatie loodste.

2. Bedrijf komt zelf met reddingsplan

advocaat
Aan zekerheden en hoge kosten valt niet te ontkomen. Maar bedrijven kunnen wel proberen de regie te houden. Bijvoorbeeld door zelf met een slim reddingsplan te komen, zegt een oud-bankier die meerdere reddingen meemaakte. “Banken kijken uitsluitend naar hun eigen belang.” Dat is: nóg grotere schade op korte termijn voorkomen. De truc is de banken te overtuigen van dat slimme lange termijnplan.

3. Bank eist zeggenschap

De banken hebben echter een populaire strategie die dat dwarsboomt: zeggenschap afdwingen over wat een bedrijf wel en niet mag. Leuke investeringen of overnames? Die zitten er niet meer in. In plaats daarvan moeten bedrijven soms juist onderdelen verkopen.

4. Bedrijf belt vrindjes

ceo
Welke opties heeft de directeur dan nog? Als het moeizaam gaat, kan een bedrijf het over de informele boeg gooien en zijn commissarissen inzetten. Hoe gewichtiger die zijn, hoe groter het voordeel. Zo belde Kees van Lede, die als president-commissaris bij de vorige reddingsactie van Imtech betrokken was, rechtstreeks met de topmannen van ABN Amro, Rabobank, ING en de Duitse Commerzbank – de belangrijkste financiers van Imtech.

5. Bank eist eigen bestuurder

puinruimer
Als de situatie nijpend wordt, zijn er radicalere strategieën. De bank kan een nieuwe, extra bestuurder eisen. Zo verwelkomt Imtech een speciale chief restructuring officer binnen het bestuur. Die komt van consultancybedrijf Alvarez & Marsal, gespecialiseerd in dit soort lastige interimklussen. Zijn komst is een ideetje van de banken, vermoeden toeschouwers, al zei topman Gerard van de Aast van Imtech vorige week dat de nieuwe bestuurder “in goed overleg” is aangenomen.

6. Bedrijf dreigt met faillissement

faillisement
Een bedrijf heeft een ultieme troef in handen: dreigen failliet te gaan als de bank geen extra geld geeft. Dat wil de bank niet, want faillissement levert grote verliezen op, en imagoschade. Maar eigenlijk is dat blufpoker, want een bedrijf wil óók niet failliet. Zo ver komt het dan ook zelden. Er kan zich ineens een andere oplossing aandienen, zoals verlossing door een buitenlandse overnamepartij. Dat geluk had de noodlijdende bouwer Ballast Nedam.

En anders praat je toch nog maar even door. Dat doet Imtech nu. Dat kan je blijven doen, zei financieel directeur Turkesteen, “tot je samen besluit dat het geen zin meer heeft.” Of, vulde hij snel aan, “een akkoord bereikt”.

    • Teri van der Heijden
    • Carola Houtekamer