AFM legt beurshandel in OCI stil na bericht over fusie met CF Industries

Het in Amsterdam genoteerde OCI zou dicht bij een fusie zijn. AFM legt beurshandel stil tot bedrijf duidelijkheid biedt.

De handel in het aan aan de Amsterdamse beurs genoteerde kunstmestbedrijf OCI is na hardnekkige fusiegeruchten vanochtend uren stilgelegd door toezichthouder AFM.

Die beslissing volgde na berichtgeving van financieel persbureau Bloomberg vanochtend dat het van oorsprong Egyptische OCI bijna overeenstemming heeft bereikt over een fusie met de Amerikaanse kunstmestproducent CF Industries.

OCI kwam vorig jaar maart naar de Amsterdamse beurs en is een van de 25 hoofdfondsen. Het telt 3.000 werknemers en heeft naast een fabriek voor nitraatkunstmest in Geleen ook productiefaciliteiten in Algerije, Egypte en de Verenigde Staten.

Twee weken geleden meldde CF Industries dat het in gesprek was met OCI over een mogelijke fusie. Volgens Bloomberg verkeren die gesprekken nu in een afrondende fase. CF Industries is qua beurswaarde (12,6 miljard euro) en omzet (10,9 miljard euro in 2014) bijna twee keer zo groot als OCI. Vorig jaar probeerde het nog samen te gaan met de Noorse concurrent Yara, maar die gesprekken mislukten.

Het verplaatsen van het hoofdkantoor naar het buitenland om de belastingen te drukken, zou een belangrijke drijfveer van CF Industries zijn. Ook concentratie in de kunstmestwereld speelt mogelijk mee. Zo zit de Canadese marktleider Potash al enige tijd achter het Duitse K+S aan.

Het is de eerste keer dit jaar dat de AFM de handel in een aandeel stillegt. Dat doet de hij alleen als er voor beleggers relevante geruchten in de markt rondgaan en het bedrijf in kwestie daar nog niet op heeft gereageerd. De handel in OCI wordt hervat zodra het bedrijf een persbericht rondstuurt.