Aandeel Imtech 45 procent in de min - ‘alle opties op tafel’

Hoofdkantoor van technische dienstverlener Imtech in Gouda. Foto: ANP / Lex van Lieshout

Het aandeel van Imtech duikt vandaag net als gisteren flink in de min, na een nieuw persbericht over de gebrekkige voortgang in de gesprekken met de financiers van de technisch dienstverlener. Rond 10.00 uur staat het aandeel 45 procent lager, nadat het bedrijf meldde “dat alle opties worden overwogen” door Imtech.

Imtech heeft de afgelopen dagen elke dag een update gegeven over de gesprekken over de extra liquiditeit die het bedrijf nodig heeft. Gisteren sloot het aandeel van het bedrijf 29 procent in de min, toen het bedrijf had gemeld nog geen akkoord te hebben met de geldschieters, maar wel in gesprek te blijven.

Vanochtend schrijft Imtech dat de gesprekken die gisteren werden gevoerd met de in totaal veertig financiers “(nog) niet tot een akkoord hebben geleid”. Of er vandaag ook gesprekken plaatsvinden, schrijft het bedrijf niet.

Volgens NRC-redacteur Teri van der Heijden wordt de toon van de persberichten “steeds alarmerender”. Gisteren vertelde financieel topman Hans Turkesteen in een telefonische toelichting dat alle opties worden onderzocht voor de toekomst van het al tijden kwakkelende bedrijf. Dat wordt nu bevestigd in het persbericht. Vorig jaar maakte Imtech een draaiboek voor een faillissement en eventuele doorstart. Dat ligt waarschijnlijk ook weer op tafel.

Extra geld

Vorige week sloot Imtech nog een akkoord met de geldverstrekkers over 75 miljoen euro aan extra liquiditeit, bovenop de 700 miljoen euro die normaal beschikbaar is. Een deel van dat geld zou deze week beschikbaar zijn voor Imtech.

Nadat er echter extra tegenvallers naar boven kwamen bij de Duitse probleemdochter, bleek dat akkoord eergisteren echter op losse schroeven te staan. Turkesteen vertelde tijdens de toelichting dat het oude plan nu van tafel is, en er wordt gesproken over nieuwe voorwaarden met de ongeveer veertig betrokken financiers.

    • Eva Smal