Krijg je een kind? Blijf zo lang weg als je wilt, zegt Netflix

Foto AFP

Wat gebeurde er in de VS terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

Silicon Valley en omstreken staan niet bepaald bekend om hun vrouwvriendelijkheid. Daarom komt de aankondiging van Netflix ook zo onverwacht. De streamingdienst geeft haar personeel in het eerste jaar na het krijgen van een kind onbeperkt en betaald ouderschapsverlof.

De regeling geldt voor zowel vaders als moeders. Tot een jaar na de geboorte of adoptie van een kind mogen ouders onbeperkt vrije dagen opnemen. Ook als ze weer aan het werk zijn kunnen ze binnen dat jaar ieder moment terug met verlof.

Volgens The Wall Street Journal lijkt het nieuwe beleid erg op dat van veel Europese bedrijven. De krant haalt een onderzoek van Pew Research Center aan dat stelt dat de VS een van de weinige landen is zonder wet die werkgevers verplicht moeders betaald verlof te geven. Ongeveer een vijfde van de Amerikaanse bedrijven biedt betaald verlof aan. Dat is twaalf procent meer dan vorig jaar.

Facebook wil jouw klachten over bedrijven

Zie jij op Facebook een advertentie van een telefoonaanbieder waar je een slechte ervaring mee had? Dan kun je dat bedrijf binnen Facebook aanspreken, schrijft The Verge. 

Facebook kondigde tijdens de laatste ontwikkelaarsbijeenkomst het plan al aan om bedrijven direct met Facebookgebruikers te laten communiceren. Vanaf nu kunnen Amerikaanse gebruikers dat ook echt. Op Facebook-advertenties staat voortaan een ‘send message’ knop. Als je daarop klikt kom je met de klantenservice van het betreffende bedrijf in contact.

Bedrijven kunnen via Facebook ook contact zoeken met ontevreden klanten.  Als je een klacht achterlaat op de Facebookpagina van een bedrijf kan die organisatie jou persoonlijk antwoorden via een chatscherm. Om het reageren voor bedrijven aantrekkelijker te maken, bedacht Facebook een beloningssysteem. Bedrijven die op 90 procent van de berichten reageren met een reactietijd van minder dan 5 minuten, krijgen een sticker met de titel ‘very responsive’. Binnenkort zouden ook Nederlandse gebruikers via Facebook moeten kunnen klagen.

Wie is Donald Trump? En hoe lang is Hillary?

Met dit soort existentiële vragen houden Amerikaanse kiezers zich de laatste tijd bezig, schrijft Bloomberg. Donald Trump staat hoog in de peilingen om Republikeinse presidentskandidaat te worden. En dat merkt het internet. De miljardair is goed voor miljoenen hits en tweets.

De term ‘Trump’ is in de afgelopen maand 3,3 miljoen keer gebruikt in tweets. Over zijn concurrent Jeb Bush is in diezelfde periode ‘maar’ 727.000 keer getwitterd. Binnen de zoekmachine van Google is Trump de meest gezochte kandidaat in iedere staat. Met uitzondering van de staat Vermont, waar het meest gegoogled wordt op kandidaat en senator Bernie Sanders.

‘Wie is’ gevolgd door de naam van een presidentskandidaat is één van de meest gestelde vragen binnen Google. De meesten zijn nieuwsgierig naar de leeftijd van Trump (de beste man is 69) en naar zijn vermogen (10 miljard dollar - ruim 9 miljard euro, zegt hij zelf). Ook over de Democratische presidentskandidaten wordt informatie gezocht.  Over Hillary Clinton bijvoorbeeld. Een van de meest gestelde vragen over de voormalige first lady is: Hoe lang is Hillary Clinton? Volgens Google 5 feet en 7 inches (ongeveer 1.70 m).

    • Annemieke Ruggenberg