Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Oorlog

Herdenking: 55.000 mensen in het Vredespark in Hiroshima

Vandaag is het zeventig jaar geleden dat een Amerikaans vliegtuig een atoombom dropte op Hiroshima. Door het bombardement kwamen zeker 140.000 mensen om het leven. Bij de aanval op Nagasaki vielen er 70.000 dodelijke slachtoffers.

Het Vredespark in Hiroshima tijdens de herdenking vandaag om 8.15 uur.
Het Vredespark in Hiroshima tijdens de herdenking vandaag om 8.15 uur. Foto EPA / Kimimasa Mayama

Bij de herdenking van de slachtoffers van de atoombom op Hiroshima, vandaag precies zeventig jaar geleden, waren 55.000 mensen aanwezig in het Vredespark in Hiroshima. Dat meldt persbureau AFP. Om 8.15 uur (lokale tijd) werd één minuut stilte gehouden.

In één klap een einde aan de oorlog maken

Op 6 augustus 1945 geleden wierp een Amerikaans vliegtuig een atoombom op de Japanse stad. Met het wapen, waar jarenlang in het geheim aan was gewerkt op een afgelegen militaire basis in Utah, wilden de Amerikanen in één verwoestende klap een einde maken aan de Tweede Wereldoorlog.

Drie dagen daarna viel een tweede atoombom op de stad Nagasaki.

In Europa was de oorlog al voorbij, met de capitulatie van Duitsland in mei 1945. Maar Hitlers bondgenoot Japan hield nog grote delen van Zuid-Oost-Azië bezet, waaronder Nederlands-Indië.

Door het bombardement op Hiroshima kwamen naar schatting zo’n 140.000 mensen om het leven. Bij de aanval op Nagasaki vielen er 70.000 dodelijke slachtoffers. Het was voor het eerst (en tot dusver voor het laatst) dat het atoomwapen daadwerkelijk werd ingezet.

55.000 mensen in het Vredespark in Hiroshima hielden vanochtend om 8.15 uur lokale tijd een minuut stilte.

Foto EPA / Kiyoshi Ota

Op 15 augustus 1945 capituleerde Japan. Daarmee was de oorlog officieel voorbij.

Betoog van de burgemeester

Bij de herdenking vanmorgen pleitte burgemeester Kazumi Matsui van Hiroshima voor een wereld zonder kernwapens en met een veiligheidssysteem dat de vrede moet bewaren zonder militaire middelen. Matsui:

“Het is belangrijk om geduldig en met doorzettingsvermogen te werken aan zo’n systeem. Het vereist van ons dat we het pad naar ware vrede moeten bevorderen.”

Bij de herdenking waren vertegenwoordigers uit meer dan zeventig landen aanwezig, onder wie de Amerikaanse ambassadeur Caroline Kennedy.

Het herdenkingsmonument in het Vredespark in Hiroshima.

Het herdenkingsmonument in het Vredespark in Hiroshima. Foto EPA / Kimimasa Mayama

Lees ook het verhaal van correspondent in Japan Kjeld Duits: ‘Overleven in de hel, op de dag dat de bom op Hiroshima viel‘ en de het artikel in nrc.next over de beelden van de Japanse legerfotograaf Yosuke Yamahata ‘Uit dode lichamen stegen blauwe fosforescerende vlammen op‘.