Bij de herdenking van de slachtoffers van de atoombom op Hiroshima, vandaag precies zeventig jaar geleden, waren 55.000 mensen aanwezig in het Vredespark in Hiroshima. Dat meldt persbureau AFP. Om 8.15 uur (lokale tijd) werd één minuut stilte gehouden.
In één klap een einde aan de oorlog maken
Op 6 augustus 1945 geleden wierp een Amerikaans vliegtuig een atoombom op de Japanse stad. Met het wapen, waar jarenlang in het geheim aan was gewerkt op een afgelegen militaire basis in Utah, wilden de Amerikanen in één verwoestende klap een einde maken aan de Tweede Wereldoorlog.
Drie dagen daarna viel een tweede atoombom op de stad Nagasaki.
In Europa was de oorlog al voorbij, met de capitulatie van Duitsland in mei 1945. Maar Hitlers bondgenoot Japan hield nog grote delen van Zuid-Oost-Azië bezet, waaronder Nederlands-Indië.
Door het bombardement op Hiroshima kwamen naar schatting zo’n 140.000 mensen om het leven. Bij de aanval op Nagasaki vielen er 70.000 dodelijke slachtoffers. Het was voor het eerst (en tot dusver voor het laatst) dat het atoomwapen daadwerkelijk werd ingezet.

Foto EPA / Kiyoshi Ota
Op 15 augustus 1945 capituleerde Japan. Daarmee was de oorlog officieel voorbij.
Betoog van de burgemeester
Bij de herdenking vanmorgen pleitte burgemeester Kazumi Matsui van Hiroshima voor een wereld zonder kernwapens en met een veiligheidssysteem dat de vrede moet bewaren zonder militaire middelen. Matsui:
“Het is belangrijk om geduldig en met doorzettingsvermogen te werken aan zo’n systeem. Het vereist van ons dat we het pad naar ware vrede moeten bevorderen.”
Bij de herdenking waren vertegenwoordigers uit meer dan zeventig landen aanwezig, onder wie de Amerikaanse ambassadeur Caroline Kennedy.

Het herdenkingsmonument in het Vredespark in Hiroshima. Foto EPA / Kimimasa Mayama