Zo woont de rijkste 1 procent

Foto iStock

Wat gebeurde er in de VS terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

Het is geen geheim dat de rijkste 1 procent van de wereldbevolking de helft van alle rijkdom in de wereld bezit. De onderste 50 procent van de bevolking bezit slechts 1 procent van die rijkdom, schrijft Business Insider.

Top-CEO’s in de VS verdienen ongeveer 350 keer zoveel als de gemiddelde werknemer. In 2014 kregen de 25 best betaalde hedgefonds-managers samen 11,6 miljard dollar. Veel? Dat is een van de laagste cijfers van de afgelopen jaren.

In het nieuwe boek ‘1 percent Privilege in a Time of global inequality’ wordt het leven van de allerrijksten onder de loep genomen. Amerikaanse fotoredacteur Myles Little stelde het boek samen om lezers aan het denken te zetten.

“Ik wil dat mensen een gesprek over economische rechtvaardigheid beginnen, over onze prioriteiten, en over onze waarden als samenleving. Eren we de juiste helden?”

In een interview met Business Insider een voorproefje van het boek.

Het nieuwe Linkedin heet Makerbase

Met 400 miljoen leden is Linkedin de grootste en bekendste plek om je CV te laten zien. Maar - stelt Quartz - je kunt je werkervaring op een veel aantrekkelijkere manier presenteren.  Met hulp van Makerbase bijvoorbeeld.

Quartz beschrijft Makersbase als het IMDB voor productontwerpers, programmeurs, ondernemers en schrijvers.  De bedenkers van Google Reader en werknemers van Bloomberg horen bij de groep eerste leden. Door op een bekend of interessant klinkend project te klikken zie je een lijstje van de ‘makers’. Net zoals IMDB een lijst met cast en crewleden van films laat zien.

De site is gemaakt door de New Yorkse startup ThinkUp en wordt gerund door Gina Trapani, de oprichter van Lifehacker. Het duurt even – net als bij Linkedin – vooruit je uitgevonden hebt hoe alles werkt. Maar volgens Quartz is de site veel geschikter dan Linkedin om je coolste werkervaring op een aantrekkelijke manier te presenteren.

Robert Downey Jr. onverslaanbaar als best betaalde acteur

Robert Downey Jr. is voor de derde keer op rij de beste betaalde Amerikaanse acteur. Tussen juni 2014 en juni 2015 verdiende hij 80 miljoen dollar (73 miljoen dollar). Jackie Chan staat op plek twee met een salaris van 50 miljoen dollar (46 miljoen euro.

De vermogende acteurs staan in de jaarlijkse top 35 van zakenblad Forbes. Zes van de best verdienende acteurs ter wereld komen uit de VS. Vin Diesel staat op nummer drie met een salaris van 47 miljoen dollar (43 miljoen euro). Dat bedrag verdiende hij met de film Furious 7. Bradley Cooper staat op plek 4 met 41,5 miljoen dollar (37 miljoen euro), wat hij kreeg voor zijn werk als producent en hoofdrolspeler in American Sniper. Adam Sandler staat op plek 5 dankzij zijn film Pixels.

Opvallend dit jaar is dat er drie Bollywood-acteurs in de top 10 staan. De acteur Amitabh Bachchan, bekend onder zijn bijnaam Big B, staat met 33,5 miljoen dollar (30,7 miljoen euro) op de zevende plaats.

    • Annemieke Ruggenberg