Weg vrij voor Kosovo-tribunaal in Den Haag

Het parlement van Kosovo heeft ingestemd met de oprichting van een oorlogstribunaal dat etnisch Albanese guerrillastrijders en politieke leiders kan veroordelen voor misdaden na de oorlog met Servië in 1999. In Kosovo zijn destijds burgergevangenen vermoord, van wie de meesten Serviërs waren. Het tribunaal zal bestaan uit internationale rechters en aanklagers en wordt waarschijnlijk gevestigd in Den Haag.

De stemming in het parlement volgt op druk van Kosovo’s westerse bondgenoten, de VS en de EU, nadat het parlement in juni nog had geweigerd in te stemmen met het tribunaal. Daarop waarschuwden de VS dat het Rusland, bondgenoot van Servië, er niet van zou weerhouden de zaak aanhangig te maken in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties.

Het tribunaal wordt in het buitenland gevestigd om een betrouwbare rechtsgang te garanderen. Volgens diplomaten worden zo’n tien personen aangeklaagd, onder wie hooggeplaatste leiders ten tijde van de oorlog. Een rapport van de Raad van Europa uit 2010 wijst leiders van het ontbonden Kosovo Bevrijdingsleger (UCK), onder wie voormalig premier Hashim Thaci, aan als verantwoordelijken voor de dood van honderden Serviërs en Roma, en van etnische Albanezen die verdacht werden van collaboratie.

Officieel begon Servië in 1999 een militaire operatie in zijn provincie Kosovo ‘ter bescherming van de Servische minderheid’. NAVO-bombardementen op doelen in Servië en Kosovo maakten daar een einde aan. (AP)