Waterpolosters winnen nipt van Italië en gaan naar de finale

Maud Megens van Nederland scoort de 5-1 tegen Italië in de halve finale van het waterpolo.
Maud Megens van Nederland scoort de 5-1 tegen Italië in de halve finale van het waterpolo. Foto ANP / Robin van Lonkhuijsen

De Nederlandse waterpolosters zijn er voor het eerst in 17 jaar in geslaagd om door te dringen tot de finale van een wereldkampioenschap. Het team van bondscoach Arno Havenga won vanavond in de halve finale na strafworpen van Italië. In de eindstrijd wacht nu het Amerikaanse team.

Aanvankelijk leek Nederland in Rusland een gemakkelijke wedstrijd tegemoet te gaan tegen de Italianen. Oranje stond eigenlijk de hele wedstrijd op ruime voorsprong en leidde halverwege de wedstrijd met 5-1. In het laatste kwart werd het echter alsnog spannend, nadat Italië met drie doelpunten de score gelijktrok.

Strafworpen beslissen duel

Met een reeks strafworpen wisten de Nederlandse waterpolosters de wedstrijd alsnog te beslissen, waardoor het team zich plaatst voor de finale. Daar spelen ze tegen de Verenigde Staten, die eveneens de tegenstanders waren in de finale van de Olympische Spelen van 2008. Die wedstrijd eindigde toen vrij verrassend in 9-8 voor Nederland.

De laatste keer dat de Nederlandse vrouwen in de finale van een wereldkampioenschap speelden is echter veel langer geleden. , in 1998. Toen werd in Perth verloren van Italië. Één keer was Nederland wereldkampioen waterpolo. Dat was in 1991, toen de vrouwen eveneens in Perth wonnen van Canada.

    • Joost Pijpker