‘Verband tussen aanslagen Sousse en Bardo Museum in Tunesië’

Er zijn “sterke” verbanden tussen de aanslag in de Tunesische badplaats Sousse en de aanslag op het Bardo Museum in Tunis in maart. Dat zegt de Britse politie tegen de BBC.

Het strand bij Sousse, de Tunesische badplaats waar in juni een grote terreuraanslag plaatsvond op toeristen.
Het strand bij Sousse, de Tunesische badplaats waar in juni een grote terreuraanslag plaatsvond op toeristen. Foto AP / Darko Vojinovic.

Er zijn “sterke” verbanden tussen de aanslag in de Tunesische badplaats Sousse en de aanslag op het Bardo Museum in Tunis in maart. Dat zegt de Britse politie tegen de BBC. De Metropolitan Police heeft een rol in het onderzoek omdat er een groot aantal Britse toeristen onder de slachtoffers in Sousse was.

Tunesië werd dit jaar twee keer opgeschrikt door grote aanslagen op toeristen: in maart werden 22 mensen gedood bij een aanslag op het Bardo Museum in hoofdstad Tunis. In juni kwamen vervolgens 38 toeristen, onder wie dertig Britten, om bij een aanval van terroristen op een hotel in de badplaats Sousse. Van beide aanslagen werd altijd al vermoed dat zij het werk waren van terreurbeweging Islamitische staat (IS).

De Britse politie zegt nu “sterke bewijzen” te hebben dat er een verband is tussen de twee aanslagen, maar wil tegenover de BBC verder geen details geven.

De Tunesische autoriteiten hebben tot nu toe 150 mensen gearresteerd in verband met de aanslag in Sousse. Vijftien van hen zijn aangeklaagd in verband met terroristische misdrijven.

Strengere anti-terreurwetten in Tunesië

In reactie op de aanslagen heeft de Tunesische regering de anti-terreurwetgeving verscherpt. Het parlement stemde vorige week nog in met vergaande anti-terrorismewet, ondanks zorgen van mensenrechtenorganisaties dat de wet kan worden misbruikt om dissidenten de mond te snoeren. De nieuwe wet maakt het mogelijk om mensen die als terrorist worden beschouwd de doodstraf op te leggen. In de oude terrorismewet van 2003 is geen sprake van de doodstraf.

Het toerisme in Tunesië heeft zwaar te lijden onder alle negatieve berichten over de veiligheid in Tunesië. Reisorganisatie TUI schrapte onlangs alle vakantiereizen naar het land tot februari volgend jaar.

    • Pim van den Dool