Rente wordt misschien verhoogd

Het wordt steeds aannemelijker dat de Amerikaanse rente op relatief korte termijn wordt verhoogd. Nadat de Federal Reserve (Fed) er eerder dit jaar al enkele keren op hintte, zei Fed-bestuurder Dennis Lockhart gisteren in een interview met The Wall Street Journal dat september „de juiste tijd voor een verhoging” is.

De rente staat sinds 2008 op een historisch lage rente van 0,0 tot 0,25 procent, om de economie te stimuleren. Tot maart gaf de Fed telkens aan „geduldig” te zijn met een renteverhoging. Beleggers verwachtten dat de rente mogelijk in juni al zou worden verhoogd. Toch bleef de rente toen ongewijzigd. De Fed signaleert inmiddels een bescheiden herstel van de Amerikaanse economie. Een renteverhoging zal afhangen van een verdere verbetering van de arbeidsmarkt en of er vertrouwen is dat de inflatie op de middellange termijn zal bewegen richting de doelstelling van 2 procent.

    • NRC