Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Kamerlid Sharon Gesthuizen wil voorzitter van de SP worden

Gesthuizen vorig jaar tijdens een overleg in de Tweede Kamer over asielzoekers.
Gesthuizen vorig jaar tijdens een overleg in de Tweede Kamer over asielzoekers. Foto ANP / Bart Maat

De strijd om de opvolging van Jan Marijnissen bij de SP kan beginnen. Vanmorgen heeft Tweede Kamerlid Sharon Gesthuizen zich bij het partijbestuur gemeld: zij wil voorzitter worden.

Gesthuizen, sinds 2006 Tweede Kamerlid voor de SP, is in elk geval niet de favoriet van het partijbestuur. Dat zou zelf met een kandidaat komen, begin september. Alle SP-leden hebben tot volgende week woensdag 12 augustus de tijd om zich aan te melden voor het voorzitterschap of een andere plek in het partijbestuur.

Eén van de kandidaten die het bestuur op het oog zou hebben is Ron Meyer. Hij is FNV’er en zit in Heerlen in de gemeenteraad voor de SP. Hij wil nog niet zeggen of hij zich kandideert:

“Het partijbestuur heeft mij en alle SP’ers gevraagd na te denken over de toekomst van de partij. Dat doen we nu. Het denken staat nooit stil.”

Opvolgingskwestie leeft binnen partij

Het zittende partijbestuur probeert weinig ruchtbaarheid te geven aan de opvolgingsprocedure van Marijnissen, die 27 jaar voorzitter was en jarenlang het gezicht van de SP. De aankondiging van zijn vertrek kwam bijna achteloos, dit voorjaar: in een televisie-interview bij EenVandaag antwoordde Marijnissen terloops dat hij inderdaad overwoog om te stoppen.

Maar in de partij leeft de opvolgingskwestie wel degelijk. In juni ging er een profielschets rond voor een nieuwe voorzitter, opgesteld door veertien SP’ers. Hij of zij moet over “een bindende leiderschapsstijl” beschikken en “een frisse blik met zich mee brengen”. “Elke stap die iemand voor de SP zet, wordt gewaardeerd en niet afgezet tegen de lange reis die anderen al gemaakt hebben.”

‘Leden vinden dat er wat te kiezen moet zijn’

Nu Sharon Gesthuizen zich kandideert, lijkt voor het eerst in de geschiedenis van de partij een serieuze verkiezingsstrijd te ontstaan over het voorzitterschap. Dat is volgens Gesthuizen één van de redenen dat ze “binnen no time” vijftig handtekeningen bij elkaar had, het benodigde aantal om zich te mogen kandideren. “Ik heb van veel mensen gehoord: wat goed dat je dit doet. Ze vinden dat er iets te kiezen moet zijn en dat vind ik ook.” De afgevaardigde SP-leden kiezen op 28 november de nieuwe voorzitter.

De SP heeft een commissie aangesteld van elf man, plus het dagelijks bestuur, die het congres van eind november moet voorbereiden. In die commissie bestaan verschillende opvattingen over wie precies de voordracht aan het congres doet over die ‘eigen’ kandidaat.

Onduidelijkheid procedure toont ongemak

Patrick Zoomermeijer van SP Zaanstreek en lid van die congrescommissie zegt dat zij volgens hem niet over de opvolgingsvraag gaan. “Wij hebben niet over kandidaten gesproken. Wij bereiden alleen stukken voor over waar de partij staat en waar het volgens ons heen moet.” Volgens partijsecretaris Hans van Heijningen doet wel degelijk deze commissie de voordracht, aan het partijbestuur. Die legt de voordracht dan weer aan de afdelingen voor. De onduidelijkheid toont het ongemak rond de opvolging van Marijnissen.

Marijnissen zelf zit in zowel bestuur als congrescommissie. Invloed op zijn opvolging heeft hij dus hoe dan ook. FNV’er Ron Meyer is ook lid van de congrescommissie.

Lees ook: een interview met Sharon Gesthuizen, ‘Ik ben nooit Jan’s protegé geweest’.